Otvorena kuća Milanovića, jedan od najstarijih objekata u gradu (FOTO)

Srna
Otvorena kuća Milanovića, jedan od najstarijih objekata u gradu (FOTO)

BANjALUKA - U Banjaluci je večeras otvorena Kuća Milanovića, jedan od najstarijih objekata u gradu, a za čiju obnovu je Vlada Republike Srpske izdvojila 4,5 miliona KM.

Otvaranju nisu prisustvovali predstavnici institucija Republike Srpske jer se sumnja da grad Banjaluka nije izvršilo svoje obaveze koje se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih poslova, a prethode izdavanju građevinske dozvole.

Kuća Milanovića prostire se na površini od oko 2.500 metara kvadratnih, ima četiri etaže i biće na raspolaganju umjetnicima i kreativcima.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da grad nakon jednog vijeka dobija prvi hram kulture, koji će biti sjedište kulturnog, intelektualnog i umjetničkog izražaja i stvaralaštva.

A person in a suit standing at a podium with a microphoneDescription automatically generated

Stanivuković je istakao da je Kuća i muzej, jer će u njoj biti ne samo povremene postavke, nego i stalna postavka znamenitih Banjalučana, onih koji su stvarali ovaj grad.

Ranka Milanović, praunuka Save Milanovića koji je sagradio kuću, rekla je da joj je da je porodici čast da Kuća, koja nosi porodično ime, sada pripada Banjaluci i Banjalučanima, ali i svima koji vole i šire kulturu i umjetnost.

A group of people on a stageDescription automatically generated

"Ovaj novi sjaj daleko prevazilazi onaj stari sjaj kuće. Prosto je nestvarano biti svjedok ovog veličanstvenog preobražaja", istakla je Ranka Milanović.

Prvi upravnik Kuće Milanovića, profesor Duško Pevulja rekao je da je otvaranje jedne nove kulturne institucije uvijek bio događaj od najvišeg kulturnog značaja.

A person standing on a podium with a band playing instrumentsDescription automatically generated

"U nju treba da dolaze prvi ljudi naše kulture, književnosti i duhovnosti. U njoj treba da se raspravlja o najvažnijim nacionalnim pitanjima važnim za čitav naš nacionalni prostor. S druge strane, ovo treba da bude i gradska institucija", rekao je Pevulja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije danas novinarima u Budimpešti da obnova Kuće Milanovića u Banjaluci ima veliki značaj za kulturu i umjetnost u tom gradu, ali da je zatečen informacijom da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Dodik je istakao da je Vlada Republike Srpske, uvažavajući grad Banjaluku, povećala stepen saradnje sa Gradskom upravom, što je rezultiralo činjenicom da su odobrena sredstva koja su planirana za taj projekat još u ranijem periodu.

"Nesumnjivo da obnova Kuće Milanovića ima veliki značaj za kulturu i umjetnost u Banjaluci, ali ne mogu da vjerujem da je neko doveo u zabludu Vladu Republike Srpske, te da to nije u vlasništvu Banjaluke, jer ako je zemljište neriješeno, ne možete ni da izdate građevinsku dozvolu, a ako nemate građevinsku dozvolu, sve što ste uradili je ilegalno i na ivici kriminala", rekao je Dodik.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić ocijenila je danas da otvaranje obnovljene Kuće Milanovića, nije društveni događaj nego politički, predizborni skup Partije demokratskog progresa, zbog čega predstavnici institucija Republike Srpske i kulturni radnici neće prisustvovati.

"Prema informacijama da grad Banjaluka nije izvršio svoje obaveze koje se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih poslova, a koje prethode izdavanju građevinske dozvole, postoji opravdana sumnja da je gradska administracija prekršila zakone i potrebno je ispitati da li u postupanjima grada ima elementa krivične odgovornosti", saopšteno je iz Ministarstva.

Stojičićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske sa 4,5 miliona KM finansirala sve radove na obnovi Kuće Milanovića, jednog od najstarijih objekata u Banjaluci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana