Otvorena "Krajiška kuća" u centru Banjaluke FOTO

Srna
U centru Banjaluke danas je otvorena "Krajiška kuća" u kojoj je plasirano 300 proizvoda oko 50 proizvođača domaće hrane sa područja grada.
Foto: Grad Banjaluka | U centru Banjaluke danas je otvorena "Krajiška kuća" u kojoj je plasirano 300 proizvoda oko 50 proizvođača domaće hrane sa područja grada.

BANjALUKA - U centru Banjaluke danas je otvorena "Krajiška kuća" u kojoj je plasirano 300 proizvoda oko 50 proizvođača domaće hrane sa područja grada.

U okviru obilježavanja Dana grada - 22. aprila, te pod mjerama koje nalaže vanredno stanje zbog epidemije virusa korona, "Krajišku kuću" otvorili su gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić.

Otvaranju su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić i direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Irena Radojević.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je svečano otvorio „Krajišku kuću“, kazao je da je ovo lijep poklon gradu za njegov rođendan.

-Banjaluka je i selo, i poljoprivredna proizvodnja i ruralni razvoj. „Krajiška kuća“ je nešto autentično, čime želimo da podstaknemo domaću proizvodnju i promovišemo domaći proizvod – istakao je on.

Kako je naveo, u planu je proširenje ovog objekta odnosno uređenje novih objekata u kojima bi se prodavala roba nešto kraćeg roka trajanja.

-Cilj nam je da se dalje razvija domaća proizvodnja, da imamo standardizaciju i kvalitet što je preduslov da proizvod privuče i domaćeg i stranog kupca – kazao je Radojičić.

On je najavio da je u planu da se „Krajiška kuća“ otvori i u Trebinju, kako bi se proizvodi odavde plasirali i na tržištu gdje tradicionalno ima puno gostiju.

Direktor  Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Draško Ilić rekao je da su uz veliku podršku Grada, otvorili objekat gdje će naši poljoprivredni proizvođači moći da izlože svoje proizvode.

-Očekujemo uvećanje broja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača i samim tim proizvoda koje će ovdje izlagati. Poljoprivredni proizvođači su dobili mjesto gdje mogu da izlože svoje proizvode,  a sugrađani i turisti mjesto gdje mogu kupiti domaći proizvode – zaključio je Ilić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić čestitao je gradonačelniku Banjaluke, gradskoj administraciji i Banjalučanima Dan grada i realizaciju ideje kao što je "Krajiška kuća".

- „Krajiška kuća“ nije samo lijep objekat, nego i lijepa ideja koja ima za cilj da na neki način ujedini ili da dovede u vezu proizvođače i potrošače. Ova situacija koja nas je zadesila govori koliko je važna proizvodnja hrane za jedan grad ili jednu državu. Svjedoci ste da i grad Banjaluka i ministarstvo podržava slične aktivnosti - rekao je Pašalić.

Istakao je da je cilj da se na jednom mjestu prezentuju i ponude tržištu domaći proizvodi i da stanovnici kupe te proizvode.

On je apelovao da proizvođači proizvode više, bolje i kvalitetnije, ali i da stanovništvo, ono koje može sebi da priušti, uvijek kupuje domaće proizvode pa makar za te proizvode i platili nešto više.

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će i dalje da podržava ovu aktivnost - rekao je Pašalić.

"Krajiška kuća" nalazi se na ukrštanju ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Teodora Kolokotronisa i Bulevara cara Dušana u centru Banjaluke.

Na policama "Krajiške kuće" mogu se naći suvomesnati i mliječni proizvodi, prerađevine voća i povrća, čajevi, med, sve ono što proizvode i prerađuju domaći proizvođači.

"Krajiška kuća" otvorena je u podne, a u narednom periodu pridržavaće se propisanog radnog vremena koje će biti kao i za sve druge trgovačke objekte koji se bave prodajom hrane do 18 časova.

Dok traju mjere vezane za virus korona, "Krajiška kuća" će raditi svakim radnim danom do 18 časova, a kasnije će radno vrijeme biti usklađeno sa radnim vremenom "Hercegovačke kuće".

Na jesen je planirano da "Krajiška kuća" bude otvorena i u Trebinju.

U Banjaluci je obilježavanje Dana grada prošle godine počelo otvaranjem prve "Hercegovačke kuće" van Trebinja u kojoj se nalazi oko 500 artikala trebinjskih i hercegovačkih proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana