Otvorena Kamena zgrada u tvrđavi Kastel

Srna
Otvorena Kamena zgrada u tvrđavi Kastel

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i ambasador EU u BiH Lars Gunar Vigemark otvorili su danas, povodom obilježavanja Dana grada, Kamenu zgradu u tvrđavi "Kastel" i ozvaničili završetak radova na obnovljenom dijelu tvrđave.

Gavranović je rekao novinarima da su radove, čija je vrijednost 9,1 miliona KM, finansirali EU i grad Banjaluka, te da je u čast današnjeg događaja priređena izložba radova banjalučkih umjetnika Alojza Ćurića, Envera Štalje, Bekira Misirlića i Dušana Simića, čija su djela svojevremeno prvi put javno izlagana baš u prostoru Kamene zgrade.


"EU je u ovaj projekat uložila sedam miliona KM, a grad 2.170.000 KM. Zidine koje su sada obnovljene sa kulama, bedemima i Kamenom kućom, predstavljaju početak rekonstrukcije cjeline žKastelaž, a trenutno možemo da vidimo obrise buduće tvrđave", istakao je Gavranović.

On je dodao da će u narednom periodu grad Banjaluka tražiti sredstva za nastavak radova, te da je za rekonstrukciju cijelog "Kastela", prema procjenama, potrebno još 20 miliona KM.

Ambasador EU u BiH Lars Gunar Vigemark smatra da je otvaranje Kamene zgrade važan korak za cjelokupno kulturno-istorijsko nasljeđe Banjaluke, Republike Srpske, BiH i regiona.

"Nadam se da će ovo mjesto koristiti, ne samo kao svjedočanstvo bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa, već i kao mjesto za organizovanje kulturnih događaja", istakao je Vigemark.

Prema njegovim riječima, planirano je da se 12. maja na "Kastelu", koncertom obilježi Dan Evrope.

On je podsjetio da je EU do sada uložila mnogo novca u oblast kulture u Banjaluci i BiH, te da će ulaganja biti nastavljena.

"Kada govorimo o EU, ne govorimo samo o standardima koje bi trebalo ispuniti, već o onome što je suština EU - zajedničko kulturno-istorijsko nasljeđe", naveo je Vigemark.

On je dodao da se nada da će Banjaluka i dalje nastaviti da se razvija kao multietnički centar, centar kulture i stjecište različitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana