Otvorena izložba povodom pola vijeka od razornog zemljotresa

A.S.
Otvorena izložba povodom pola vijeka od razornog zemljotresa

Izložba “Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja” otvorena je večeras u Banskom dvoru, a svi zainteresovani postavku ce moći posjetiti do 30. novembra.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je priča o zemljotresu priča o velikom stradanju, ali i priča o obnovi i solidarnosti, kako Banjaluke, tako i cijele bivše Jugoslavije.

- Taj zemljotres promjenio je izgled tadašnje Banjaluke. Tek 1970. godine počinje da se gradi grad kakav danas poznajemo - kazao je Radojičić.

Autor izložbe Saša Đukić pozvao je sve građane da posjete izložbu, jer zaista imaju šta da vide.

- Posjetioci će moći da vide umjetnički i arhivski dio. Potrudili smo se da prikažemo Banjaluku prije katastrofe, način gradnje i arhitekturu, a ispričana je i priča o obnovi i solidarnosti nakon zemljotresa - rekao je Đukić.

Izložba je zajednički projekat Arhiva RS, Muzeja savremene umjetnosti RS i Udruženja arhivskih radnika RS, a realizuje se pod pokroviteljstvom Grada Banjaluka.

Veliku izložbu sačinjavaju dva osnovna segmenta: istorijsko-arhivski i umjetnički, uz prateće sadržaje. Istorijsko-arhivski segment izložbe provodi nas kroz priču o istoriji Banjaluke kroz njena rušenja, obnavljanja i građenja od kraja Drugog svjetskog rata do 80-ih godina prošlog vijeka.

Posjetioci imaju priliku da vide hronološki prikaz kroz fotografije, podatke, novinske članke i video snimke od prvog zemljotresa 26. oktobra, pa čitav tok obnove grada do današnjih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana