Otežano poslovanje banjalučkih komunalnih preduzeća: Serija poskupljenja zadala težak udarac

G. S.
Otežano poslovanje banjalučkih komunalnih preduzeća: Serija poskupljenja zadala težak udarac

BANjALUKA - Komunalna preduzeća u Banjaluci, kao što su “Čistoća”, “Vodovod” te “Eko toplane”, pod snažnim su udarom povećanja ulaznih troškova, koji im otežavaju poslovanje.

Prema riječima generalnog direktora društva “Čistoća” AD Banjaluka Aleksandra Bajića, situacija u vezi sa poskupljenjem energenata odražava se negativno na poslovanje ovog preduzeća.

- Ono što ima direktnu posljedicu na rad “Čistoće” AD je cijena goriva. U svom voznom parku “Čistoća” ima 100 vozila različite namjene, a svakodnevno u obavljanju djelatnosti cirkuliše od 70 do 80 vozila, što zahtijeva velike količine goriva - rekao je Bajić.

On ističe da je trenutna situacija teška za sve privredne subjekte, te da “Čistoća” pokušava smanjiti troškove poslovanja. Na tome se, dodaje, radi tokom cijele godine, s tim što je sada akcenat stavljen upravo na to.

- Iskreno se nadamo da ovakva situacija neće trajati dugoročno i da “Čistoća” AD teret ovih poskupljenja neće morati prebaciti na korisnike usluga - naglasio je Bajić.

Činjenica je, ističe, da će se, ukoliko ovakvo stanje potraje duže, to odraziti na finansijsko poslovanje “Čistoće”, ali, napominje, neće ugroziti stabilnost Društva.

- Ukoliko ova situacija potraje duže, uprava Društva i menadžment će razmatrati stanje i shodno tome donijeti adekvatne odluke - rekao je Bajić.

Na poslovanje “Vodovoda” AD Banjaluka negativno će uticati povećanje cijene električne energije s obzirom na to da se velike količine koriste za proces proizvodnje i distribucije vode.

- Usljed poskupljenja struje naši troškovi biće povećani za oko 500.000 KM na godišnjem nivou, što je snažan udar na stabilnost i poslovanje Društva, pogotovo ako se zna da ne postoji mogućnost racionalizacije u potrošnji električne energije zbog same tehnologije proizvodnje i distribucije vode s jedne strane, te nemogućnosti povećanja cijena vode s druge strane. Razlog tome je način utvrđivanja cijene vode, o čemu odlučuje Skupština grada - kažu iz “Vodovoda”.

Dodaju da smanjenje negativnih uticaja tržišnih kretanja cijena električne energije pokušavaju ostvariti izgradnjom solarnih panela u krugu fabrike vode u Novoseliji.

- U toku je prva faza, to jest pribavljanje građevinske dozvole za izgradnju objekta. Povećanje cijena ostalih energenata, na primjer goriva, takođe će imati negativne posljedice koje će biti teško sanirati. Ono što Društvo može preduzeti su mjere maksimalne racionalizacije potrošnje - navode iz “Vodovoda”.

Iz “Eko toplana” Banjaluka kažu da se trenutno suočavaju sa najvećim izazovima od osnivanja, a kako napominju, riječ je o značajnom povećanju cijena svih inputa, posebno posljednje godine.

- Cijene različitih inputa rastu iz godine u godinu, pa su tako, posebno u posljednjih pola godine, značajno povećane cijene goriva, električne energije, šumskog drvnog sortimenta… Na primjer, cijene električne energije rasle su i u prethodnom periodu, ali samo od početka ove godine cijena, pa samim tim i troškovi porasli su za 40 odsto - navode iz “Eko toplana”.

Kako dodaju, “Eko toplane” su uputile prijedlog nadležnima za prevazilaženje ove situacije, a ove probleme, kako ističu, moguće je prevazići na dva načina: povećanjem cijene grijanja ili subvencijama za nabavku energenta.

- Isključivo zahvaljujući vlastitim rezervama “Eko toplane” su do sada obezbjeđivale stabilnost i likvidnost poslovanja, uz uspješno odolijevanje rastu cijena. Cijene grijanja za naše korisnike u ovoj sezoni nisu mijenjane kao i u posljednjih pet godina, odnosno od osnivanja “Eko toplana” - podsjećaju iz ovog preduzeća.

Iako su, kako dodaju, sva ova povećanja cijena do sada kompenzovana iz vlastitih rezervi “Eko toplana”, tako da krajnji korisnici nisu osjetili ove negativne efekte, nakon posljednjih poskupljenja dalje poslovanje i likvidnost preduzeća mogli bi biti ozbiljno narušeni.

- Usljed energetske krize i krize u Ukrajini došlo je do enormnog rasta cijena na međunarodnom nivou, poremećaja u lancima snabdijevanja i neizvjesnosti kada je riječ o nabavci energenta, ne samo za sljedeću i sezone nakon nje već i do kraja tekuće sezone grijanja - ističu iz “Eko toplana”.

Upozoravaju da je proces nabavke drvnog sortimenta veoma kompleksan. “Eko toplane” su, dodaju, kao i prethodnih godina započele nabavku energenta na vrijeme, još tokom protekle sezone.

- Međutim, riječ je o velikim količinama drvnog sortimenta, pa je proces nabavke sukcesivan. S obzirom na navedene probleme, iako smo se unaprijed dogovorili o potrebnim količinama za ovu sezonu grijanja, poremećaji u lancu snabdijevanja mogli bi dovesti u pitanje i završetak ove sezone grijanja - upozorili su iz “Eko toplana”.

Dodatni izazov je, ističu, nabavka mazuta, za koji je neizvjesno, osim enormnog rasta cijena na svjetskom tržištu, da li će uopšte biti moguća njegova nabavka u budućem periodu.

- “Eko toplane”, u skladu sa prvobitnim planom, više od 95 odsto toplotne energije proizvode iz biomase kao obnovljivog izvora energije, dok se preostalih do pet procenata proizvodi sagorijevanjem mazuta. Ipak, iako se radi o mnogo manjim količinama u odnosu na period kada je u funkciji bila stara toplana, kako bi sistem daljinskog grijanja funkcionisao, neophodna je određena količina ovog energenta - pojasnili su iz “Eko toplana”.

Kako dodaju, uprkos velikim problemima sa kojima se suočavaju iz dana u dan, “Eko toplane” ulažu maksimalne napore kako bi priveli ovu sezonu kraju i u skladu sa propisima, vremenskim uslovima i spoljnim temperaturama produžili sezonu grijanja ako i dok za tim bude potrebe.

- Danas, gotovo pet godina nakon osnivanja “Eko toplana”, svjedoci smo značaja odluke o promjeni energenta u našem gradu, zbog čega su negativni efekti krize koja je, kada je riječ o energentima, izuzetno izražena na globalnom nivou, zahvaljujući biomasi, koja je domaći energent, daleko manji nego što bi bili da se kao energent i dalje koristi fosilno gorivo, odnosno mazut koji se uvozi iz inostranstva i čije cijene se zbog uticaja različitih faktora na svjetskom tržištu mijenjaju veoma često - navode iz “Eko toplana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana