Osnovna škola u Adi biće devetorazredna i ponijeće naziv „Kosovo i Metohija“

Jasmina Salopek
Foto: A. Čavić

BANjALUKA - Nakon uspješno završenog projekta izgradnje, Banja Luka je nakon više od dvije decenije dobila novu školu u naselju Ada, koja će s početkom nove školske godine dočekati i prve đake.

Potvrdio je ovo i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da će novoizgrađena škola biti devetorazredna, te da će nova škola u Adi ponijeti naziv „Kosovo i Metohija“.

-Osnovna škola „Kosovo i Metohija“ biće devetorazredna i ponosno će nositi ovo ime, kao znak zahvalnosti građanima Republike Srbije i njenom rukovodstvu na čelu sa predsjednikom Vučićem na donaciji sredstava za izgradnju ovog objekta – poručio je gradonačelnik.

Podsjećamo, gradonačelnik je ranije rekao da će škola u Adi kao najmodernija i najnovija škola u cijeloj Republici Srpskoj predstavljati simbol jedinstva i podrške bratske Srbije.

Direktorica škole „Vuk Stefanović Karadžić“ Tatjana Vilendečić, pojasnila je prisutnim odbornicima u čemu je razlika između centralne i područne škole u naselju Ada, tačnije, šta to znači u zakonskom smislu, a šta u praktičnom.

- Tri škole izgubile bi veliki broj učenika i razreda, kada bi škola u Adi bila centralna. Osim toga mnogo radnika ostalo bi bez posla jer bi bili tehnološki viška radnika – pojasnila je Vilendečićeva.

Kako je rekla, djeca koja sada idu u šesti ili sedmi razred neće htjeti prelaziti u novu školu, ali ona djeca koja sada tek upisuju školu imaju mogućnost izbora, te se postavlja pitanje produženog boravka

Marinko Umičević istakao je da je OŠ „Branko Radičević“ pretrpana, a broji blizu 1.600 đaka i da bi njima, prije svega, najviše odgovaralo da veći broj djeće pređe u školu u Adi

Umičević se osvrnuo i na produženi boravak, te dodao da je on veoma važan za sve zaposlene majke. Stanivuković je rekao da oni imaju elaborat za školi u Adi, te pojasnio kako je škola izgrađenau pravi čas, jer da su to uradili za tri godine zakasnili bi.

-Roditelji svojoj djeci žele najbolje. Ne žele da idu u rikver, tačnije da djecu voze u Vrbalju ili na Starčevicu, već žele da njihova djeca pohađaju školu u naselju u kojem i odrastaju – rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, škola ima lift za osobe sa invaliditetom, a rade i na rješavanju izgradnje sale za fizičko, ali da svaka učionica ima izlaz u dvorište, pa tako stalno mogu biti na fizičkom u prirodi.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je sjednica riješila mnoga pitanja, a neka od njih su škola u Adi i kino Kozara.

- U Adi ćemo imati osnovnu školu. Uvijek smo bili spremni da realizujemo ovaj projelat i sve će bidi gotovo do septembra- rekao je Stanivuković Kako kaže, ovo neće oštetiti niti jednu školu, ali će rasteretiti kapacitete OŠ "Branko Radićević".

- Čekamo da dogovorimo datum kada ćemo zvanično otvoriti školu. Ovo će biti jedna moderna i savremena škola poslije 22 godine - pojasnio je Stanivuković.

Što se tiče kina Kozara ovim putem, rekao je on, objavljujem da će biti izmijenjema parcela i tu neće biti neboder od 14 spratova nego park. - Sagradićemo mjesto slično kino Kozari. Djelovalo je nemoguće, ali smo uspjeli da iznjedrimo pozitivno rješenje - rekao je Stanivuković.

Dodao je da će park vjerovatno početi graditi u toku ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana