Osam novih sirena upozorava na opasnost u Banjaluci

Jasmina Perišić
Osam novih sirena upozorava na opasnost u Banjaluci

Banjaluka - Novih osam sirena za uzbunjivanje u slučaju elementarnih nepogoda postavljeno je na području grada i one će simboličnim zvukom za prestanak opasnosti zvanično biti puštene u funkciju u ponedjeljak tačno u podne.

Izjavio je to šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun.

- Ovih osam sirena su dio novog sistem obavještavanja i uzbunjivanja koji će u potpunosti biti završen do kraja godine. Tada će na području grada biti aktivno ukupno 36 sirena sa operativno-komunikativnim centrom za upravljanje - kazao je Ćućun.

Prema njegovim riječima nova oprema je postavljena tako da pokriva kompletnu teritoriju grada

- Sirene su postavljene na Osnovnu školu "Branislav Nušić"  u Srpskim  toplicama, u krugu Vazduhoplovnog zavoda "Kosmos" na Kočićevom vijencu, Mašinskom fakultetu, zgradi MUP-a RS na Starčevici, Republičkoj upravi za geodetske i imovninsko-pravne poslove u Adi, na OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Česmi, OŠ "Borisav Stanković" u Lazarevu i OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" u Novoj varoši - rekao je Ćućun.

Istakao je da će i ubuduće svakog petnaestog u mjesecu, tačno u 12 časova, biti emitovan identičan signal na svim sirenama u gradu koje čine sistem za obavještavanje i uzbunjivanje.

- Takođe ćemo u ponedjeljak, ali i ubuduće, pored novih sirena uključivati i sirene postavljene na ranijim lokacijama. Ranije je revitalizovano deset sirena iz prethodnog sistema, koji postoji još iz nekadašnje Jugoslavije. Do kraja godine biće instalisano još 13 - pojasnio je Ćulum.

Ističe da će težište  biti na slivu rijeke Vrbas imajući u vidu poplave koje su se desile 2014. godine, dok će ostali dio sirena biti raspoređen u gusto naseljenim dijelovima grada zbog mogućnosti zemljotresa.

Vrijednost jedne sirene za uzbunjivanje i obavještavanje stanovništva iznosi oko 22.000 KM.

Uvezanost

Grad je ranije krenuo u obnovu sistema a u prethodnoj godini postavljeno je pet novih sirena.

- One su instalirane na Vatrogasnim domovima u Centru i Dervišima, na zgradi poslovnog centra "Krajina" u Vidovdanskoj ulici, u krugu univerzitetskog kampusa u ulici bulevar Srpske vojske i na OŠ "Miloš Crnjanski" na Petrićevcu. Sa novih osam sada je to već veoma dobro uvezan sistem kazao je Ćućun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana