Osam decenija od ustaškog pokolja u Drakuliću, Motikama i Šargovcu: Udruženje “7. februara” čuva sjećanje na žrtve

Jelena Tanacković
Osam decenija od ustaškog pokolja u Drakuliću, Motikama i Šargovcu: Udruženje “7. februara” čuva sjećanje na žrtve

BANjALUKA - Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog pokolja u selima Drakulić, Motike i Šargovac “7. februara 1942. godine Banjaluka” poručilo je da zločini koje je počinila Nezavisna država Hrvatska ne smiju biti nikada zaboravljeni. Izjavio je to sekretar pomenute organizacije Vladimir Pantić.

Prema njegovim riječima, upravo iz razloga da bi se sačuvala kultura sjećanja i pijetet prema 2.300 surovo ubijenih Srba, među kojima je bilo 551 dijete, 2019. formirano je ovo udruženja.

- Nama koji smo u ovom nečuvenom zločinu izgubili naše najmilije, rodbinu, prijatelje i komšije početak svakog februara je težak period. Zbog svega što smo mi kao narod preživjeli, ali i zbog onih koje smo izgubili, oformili smo asocijaciju koja ima za cilj istraživanje i prikupljanje dokumentacije o ustaškim zločinima te organizovanje redovnih pomena i komemoracija - priča Pantić.

U nedjelju, 7. februara, biće navršeno 80 godina od krvavog pira Pavelićevih ustaša u Drakuliću, Motikama, Šargovcu i rudniku Rakovac.

- Kroz naše pravce djelovanja mi nastojimo da upoznamo javnost o zločinu, da prikupimo detalje koji će doprinijeti da istina, koja je čak za vrijeme bratstva i jedinstva skrivana, izađe na vidjelo - dodao je Pantić.

Naglasio je da je Udruženje od formiranja imalo brojne inicijative te da posebno nastoje da edukuju mlade, odnosno da kroz udžbenike i druge načine đake i studente upoznaju sa istinom.

- Bitno je da što više temu približimo mladoj populaciji. Oni stariji naši sugrađani, koji su u zrelim životnim godinama, imaju saznanja o ustaškom masakru, ali, nažalost, nisu ih prenosili dovoljno na generacije koje dolaze. Kroz saradnju sa Osnovnom školom “Đura Jakšić” u Šargovcu i istoričarem Srđom Trifkovićem nastojimo da podignemo svijest o ovom zločinu, organizovanjem okruglih stolova, javnih tribina i drugih oblika obavještavanja javnosti - rekao je Pantić.

Istakao je da građani moraju više da se posvete sjeđanju na nevino stradale Srbe tog dijela Banjaluke. Prema do sada prikupljenim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima je bilo 551 dijete.

- Želim da apelujem na građane da shvate situaciju koja se desila februara 1942. godine. Te godine grad Banjaluka imao je približno 38.000 stanovnika. Kada prikažemo ove statističke podatke, tek onda ljudi shvate razmjere zločina - dodao je Pantić.

Pomen đacima

U naselju Šargovac, kod Osnovne škole “Đura Jakšić”, u nedjelju, tačno u podne, biće služen parastos đacima koje su ubile ustaše. Tu su 7. februara 1942. godine ubijena 52 učenika, a u znak sjećanja postavljena je spomen-ploča na ulazu u školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana