OŠ “Branko Ćopić” u završnoj fazi projekta “Misli o prirodi”: Mali ekolozi savjesno brinu o životnoj sredini

Sara Bojanić
OŠ “Branko Ćopić” u završnoj fazi projekta “Misli o prirodi”: Mali ekolozi savjesno brinu o životnoj sredini

BANjALUKA - U OŠ “Branko Ćopić” uspješno privode kraju projekat “Misli o prirodi”, a da bi dobili titulu “eko-škole” obične česme zamijeniće štednim sa perlatorima.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” nastavnica biologije i eko-koordinator projekta Milica Savić Knežević te dodala da su učenici veoma zainteresovani za ovaj projekat.

Pojasnila je i da su u školi analizirali različite oblasti, da bi bilo vidljivo gdje je potrebno djelovati.

- Zamjenom starih i dotrajalih slavina iz kojih voda često curi na dvije fontane u holu škole, kontinuiranom edukacijom i postavljanjem naljepnica sa porukama o štednji vode iznad svih česmi u školi, smanjili smo ukupnu potrošnju vode - rekla je Savić Knežević.

Kazala je da je u dvorištu škole postavljen komposter, čijom je upotrebom znatno smanjena količina biljnog otpada.

- Opalo lišće i pokošenu travu kompostiramo i na taj način pravimo kvalitetan materijal za uzgoj ukrasnih biljaka - rekla je Savić Knežević.

Dodala je i da svakodnevno recikliraju papir.

- Kad god imamo priliku šaljemo određene količine papirnog otpada na reciklažu. Na taj način čuvamo naše drveće - kazala je Savić Knežević.

Ona je naglasila da ova škola ima veoma dobru saradnju sa lokalnom zajednicom.

- Rado nam izađu u susret prilikom svakog našeg nastojanja da uredimo školsko dvorište - kazala je Savić Knežević.

Direktorica ove škole Branka Špirić istakla je da se uvijek rado odazovu ovakvim projektima. Kazala je da su svi učesnici ponosni na veliki uspjeh, koji je škola ostvarila u projektu “Misli o prirodi”.

- Dobili smo česme sa perlatorima, koje imaju ograničeno vrijeme isticanja vode i na taj način štede vodu. Imali smo vrlo sadržajan plan u okviru ovog projekta. Nastojali smo postići unapređenje u šest oblasti. To su voda, otpad, energija, biodiverzitet, školsko dvorište, saradnja sa lokalnom zajednicom i medijima - dodala je Špirićeva za “Glas Srpske”.

Naglasila je da su uspjeli da obave sve što je bilo planirano eko-planom, bez obzira na teškoće uzrokovane virusom korona.

- Naša škola je već nekoliko puta od grada dobila nagrade za najuređenije dvorište. Imamo prvu, drugu i treću nagradu - rekla je ona.

Likovni konkurs

Milica Savić Knežević kazala je da često organizuju različita predavanja za učenike.

- Odazvali smo se na mnoštvo konkursa za literarne i likovne radove na temu ekologije i očuvanja životne sredine. Ove godine smo učestvovali na konkursu likovnih radova povodom Dana voda, koji je organizovao “Vodovod”. Učenici su pokazali veliku kreativnost na temu “Podzemne vode - učinimo nevidljivo vidljivim” - dodala je Savić Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana