Omogućeno ucrtavanje idejnih rješenja u gradskom jezgru

Srna
Omogućeno ucrtavanje idejnih rješenja u gradskom jezgru

BANjALUKA - Odbornici Skupštine grada Banjaluka prihvatili su danas odluku o izmjeni Regulacionog plana dijela centralnog područja grada čime je omogućeno da se ucrtaju idejna rješenja dobijena na međunarodnom konkursu za uže gradsko jezgro.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je novinarima da grad planira tokom godine da raspiše konkurs za izbor idejnog rješenja za spomen-obilježje posvećeno oslobođenju Banjaluke od okupacije 1918. godine, koje će biti na lokaciji stare autobuske stanice. 

"Očekuje se da bi mogao biti pripremljen i konkurs za centralno spomen-obilježje odbrambeno-otadžbinskog rata, što gradske vlasti treba da dogovore sa Vladom Republike Srpske", naveo je Radojičić. 

Skupština grada danas je usvojila i Program rada i finansijski plan Centra za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu, te izmjenu regulacionog plana za lokaciju budućeg naučno-tehnološkog parka u Banjaluci. 

Prema Radojičićevim riječima, ovo je prvi proceduralni korak u pravcu izgradnje budućeg načučno-tehnološkog parka na lokaciji u naselju Lazarevo, koja je dio kasarne "Kozara" i ne koristi se. 

"S obzirom na to da je riječ o vojnoj imovini, već smo podnijeli zahtjev za prenos vlasništva. Po završetku izmjene regulacionog plana i rješavanju imovinskih odnosa, radićemo studiju koja će razrađivati koncept naučno-tehnološkog parka", istakao je Radojičić. 

On je naglasio da mnoge zemlje danas svoj razvoj baziraju na modernim savremenim tehnologijama i na tome ostvaruju visoke prihode, dodavši da je u nekoliko gradova u Srbiji gradnja naučno-tehnoloških parkova u različitim fazama. 

"Na tim lokacijama se objedinjuju naučni, visokoobrazovni kapaciteti, početni biznisi iz oblasti modernih tehnologija, velike firme koje rade IT softver i slične kreativne industrije. Ustvari, ostvaruju se visoki prihodi, zapošljavaju se ljudi i to predstavlja ogromnu razvojnu šansu", zaključio je Radojičić. 

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić istakao je da će budući tehnološki park imati višestruki značaj jer će omogućiti da se uvežu Univerzitet i obrazovne ustanove sa IT kompanijama, te da se dođe do novih zapošljavanja. 

Komentarišući izvještaj o prošlogodišnjem radu Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Talić je naveo da je ta ustanova opravdala postojanje, da je okrenuta poljoprivrednim proizvođačima i da im pruža podršku kroz brojne stimulativne mjere. 

Odbornik Narodnog pokreta "Banjaluka zove" Mirna Savić Banjac je, komentarišući rad Centra za razvoj poljoprivrede i sela, rekla da se vide pozitivni pomaci u odnosu na nekoliko godina ranije, ističući važnost ulaganja u selo, s obzirom na to da je odlazak stanovništva iz gradova, ali i sela najveći problem. 

"Izuzetno je bitno promovisati i stimulisati selo, što do sada i nije bio slučaj", rekla je Banjac. 

Na današnjem zasjedanju zakletvu je položila novi odbornik SNSD-a Milkica Nikić koja je zamijenila Momčila Antonića koji je danas vratio mandat gradskom parlamentu jer prelazi u narodne poslanike na mjesto Zorana Tegeltije. 

Odbornici Skupštine grada su na današnjem zasjedanju, prvom ove godine, u znak podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti na reverima nosili zlatne vrpce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana