Omiljene rekreacije ne odriču se ni u doba korone

Maja Stanojević
Omiljene rekreacije ne odriču se ni u doba korone

BANjALUKA - Teretane i fitnes-centri, koji su nakon dvomjesečne pauze otvoreni 11. maja, ponovo rade punom parom, ali u smanjenom obimu i uz pridržavanje svih preporučenih mjera za suzbijanje zaraze virusom korona.

Vlasnici ovih objekata kažu da se omiljenim fizičkim aktivnostima malo-pomalo vratila većina rekreativaca, ali uz oprez i fizičku distancu.

Fitnes-instruktor u teretani “For lajf” Vedran Konjević rekao je da je smanjen broj korisnika u odnosu na prošlu godinu.

- Korisnika je manje otprilike za petinu. S obzirom na to da su mnogi još na godišnjim odmorima, to je očekivano, ali se nadamo da će se početkom jeseni vratiti veći broj korisnika. Naravno, i dalje je obavezna svakodnevna dezinfekcija prostorija i sprava, a zaposleni nose zaštitne maske - kazao je Konjević za “Glas Srpske”.

Dodao je da rekreativci obavezno drže distancu od dva metra, peru ruke, te nose čiste peškire i patike.

- Takođe, sprave se dezinfikuju nakon svakog korišćenja - rekao je Konjević.

Fitnes-trener u studiju “Suprim” Aleksandra Kecman kazala je da broj korisnika inače opada u ljetnom periodu zbog godišnjih odmora.

- S obzirom na tu činjenicu, čak možemo reći da ove godine imamo i povećan broj članova. U avgustu ove godine u našem centru bilo ih je više nego prošle godine u istom mjesecu, vjerovatno zato što mnogi nisu putovali izvan grada - rekla je Kecmanova.

Svi fitnes-treneri su obavezni da klijentima ukažu na mjere kojih bi trebalo da se pridržavaju.

Idejni tvorac i direktor prvog Funkcionalnog trening centra u gradu Srđan Janjanin kaže da epidemija virusa korona nije mnogo uticala na njihov rad.

- Kako je Funkcionalni trening centar poseban projekat koji se usmjerava na individualni rad sa maksimalno deset klijenata i na ograničen broj vježbi, ova situacija sa virusom koronom nije nas previše poremetila - rekao je Janjanin. 

On je dodao i da u ovom centru poštuju sve preporučene mjere.

- Nakon svakog treninga sprave se čiste dezinfekcionim sredstvima, a čistačica prostor dezinfikuje dva puta u toku dana - rekao je Janjanin te istakao da su svi treneri i dodatno osoblje dužni da nose maske dok rade, a ove mjere nisu obavezne za klijente tokom vježbanja.

 Mjere

Mjere uvedene radi suzbijanja pandemije virusa korona primjenjuju se u svim teretanama i fitnes-centrima. Maske nisu obavezne za korisnike, ali jesu za trenere i instruktore.

- Udruženje fitnes-centara i teretana je tražilo da maske ne budu obaveza za korisnike, jer je nemoguće da korisnici tokom treninga dišu pod maskama. Uputstva za suzbijanje epidemije su istaknuta na svakom uglu, pa korisnici imaju jasan uvid u pravila ponašanja - kazala je Aleksandra Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana