Olupine zauzimaju mjesta na parkinzima u Banjaluci

Jasmina Perišić
Olupine zauzimaju mjesta na parkinzima u Banjaluci

Banjaluka - Sve je veći broj onih koji svoje stare i neregistrovane automobile ostavljaju da trunu na parkinzima i javnim površinama, pa je Komunalna policija u toku ove godine izdala 125 prekršajnih naloga vlasnicima takvih auta.

Iz Komunalne policije kažu da u redovnim kontrolama gotovo svakodnevno nailaze na ovakva vozila, te da su u toku prošle godine izdali 138 prekršajnih naloga.

- Često izlazimo na teren i na poziv građana, kojima smetaju olupine koje zakrčuju parkinge. Na licu mjesta odmah ostavljamo obavještenje na vozilu za vlasnika, kako bi ga uklonio sa javne površine. Na rješenju je i datum i vrijeme kada smo napisali nalog za uklanjanje, a vlasnik je dužan da u roku od sedam dana vozilo ukloni - rekli su u Komunalnoj policiji.

Naglasili su da se ova vozila najčešće ostavljaju na parkinzima stambenih zgrada, a da je minimalna kazna za ovaj prekršaj 100 KM.

- U većini slučajeva teško je pronaći vlasnika napuštenog vozila. Ukoliko to ne znamo, rješenje za uklanjanje pišemo na NN lice. Ukoliko vozilo ne bude uklonjeno, mi ga uklanjamo na predviđeno mjesto o trošku vlasnika, koji je dužan da ga preuzme u roku od 15 dana. Dužnost mu je i da plati troškove uklanjanja i ležarine - kazali su u Komunalnoj policiji.

Dodaju da, ukoliko vlasnik u roku od 15 dana ne dođe po vozilo, ono se prodaje u sekundarne sirovine, radi namirenja nastalih troškova premještanja i skladištenja i troškova prodaje, a prihodi od ovog vozila uplaćuju se u budžet grada.

Mještanka Obilićeva koja živi u Vilsonovoj ulici, Sava Jović, kaže da je na parkingu ispred njene zgrade komšija godinu držao star i neispravan automobil i tako zauzimao stanarima parking.

- Često smo ga molili da olupinu odnese na otpad i skloni sa parkinga, ali nije želio ni da čuje. Taj automobil je za njega imao sentimentalno značenje i nije želio da ga ukloni. Kada smo ga prijavili Komunalnoj policiji, tek tada je sklonio auto, ali mislim da ga je samo premjestio na drugo mjesto - kazala je Jovićeva.

Otkup

Direktor preduzeća "Nova sirovina" Ratko Svjetlanović kaže da se stari i havarisani automobili otkupljuju na kilogram.

- Cijena olupina kada im se odbiju gume i plastika iznosi 15 feninga po kilogramu. Ranije smo sarađivali sa gradom, pa su nam često dovozili olupine na otkup, dok građani sami rijetko dovoze - rekao je Svjetlanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana