Odzvonilo suvim granama u Banjaluci

Danijela Stokanić
Odzvonilo suvim granama u Banjaluci

Banjaluka - Radnici preduzeća "Tamaris" počeli su sa proljećnim orezivanjem drveća i uklanjanjem suvih i oštećenih grana od snijega i vjetra.

Tehnički direktor "Tamarisa" Slađana Bumbić-Damjanović rekla je da će na orezivanju drveća u gradu raditi u naredna dva mjeseca.

- U toku je orezivanje stabala u naseljima Lazarevo, Kočićev vijenac i Obilićevo, kao i u centru grada. Ovaj posao prvo smo završili u ulici Milana Radmana i to zbog bezbjednosti učesnika u saobraćaju - rekla je Bumbić-Damjanović.

Ona je dodala da na orezivanju stabala rade dva puta godišnje, i to u proljeće i jesen, kad vegetacija miruje.

- Stabla orezujemo na osnovu prioriteta, a procjenjuju ih nadležni iz Gradske uprave. Nerijetko se dešava da i građani Gradsku upravu dopisom obavještavaju o stablu koje treba srediti - kazala je Bumbić-Damjanović.

Ona je kao primjer navela da građani, a posebno stanovnici stambenih zgrada, najčešće traže da se orežu stabla koja im zaklanjaju svjetlost u stanu.

- Nakon orezivanja i sređivanja stabala za nastupajući period, planirano je odgrtanje ruža, čišćenje parkova, šišanje živih ograda, kao i drugi poslovi - naglasila je Bumbić-Damjanović.

Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu za održavanje zelenih površina iz budžeta grada predviđeno je 1,44 miliona maraka, što je za oko 160.000 KM manje nego lani.

Profesor na Šumarskom fakultetu u Banjaluci Zoran Stanivuković rekao je da je zdravstveno stanje drvoreda u gradu jako loše.

- U gradu na Vrbasu ima mnogo starih stabala. Malo je onih stabala koja su još uvijek u dobrom stanju - rekao je  Stanivuković i dodao da je Banjaluka davno izgubila epitet grada zelenila, a najviše zbog lošeg održavanja drvoreda i travnjaka.

Banjalučanka Sanja Lukajić smatra da se u održavanje i izgradnju zelenih površina u gradu jako malo ulaže.

- Žalosno je što se, pored malih ulaganja u ove namjene, mlade sadnice nerijetko nalaze i na meti vandala i nespretnih građana - istakla je Lukajićeva.

Sadnice

U skladu sa ekološkim akcionim planom Gradska uprava namjerava da u ovoj godini u užem gradskom jezgru zasadi 150 sadnica stabala radi smanjenja aerozagađenja i buke. Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu svrhu je predviđeno 10.000 KM. Zelenilo je prošle godine obnovljeno u ulicama Gavre Vučkovića, Gundulićevoj, Majke Knežopoljke, Federika Garsije Lorke i u naselju Vrbanja, na bulevarima Milutina Milankovića i Stepe Stepanovića, kao i na istočnom tranzitu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana