Odzvonilo starim sijalicama i stubovima

Jasmina Perišić
Odzvonilo starim sijalicama i stubovima

Banjaluka - U toku je sanacija ulične rasvjete u prigradskim naseljima i na seoskom području. Do kraja januara biće popravljena rasvjeta koja ne radi, zamijenjene pregorjele sijalice, kao i porušeni i polomljeni stubovi.

Direktor preduzeća "Elektroobnova", koje održava uličnu rasvjetu, Momčilo Gnjatović rekao je da će biti obuhvaćeno kompletno područje za koje je zadužen Centar za razvoj i unapređenje sela.

- Potpisali smo ugovor sa Centrom vrijedan 5.000 KM. Planiramo da do kraja januara završimo posao, jer smatramo da dnevno možemo obuhvatiti od jedne do dvije seoske mjesne zajednice - rekao je Gnjatović i dodao da je već urađeno područje Rekavica.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić kaže da su radovi u toku te da će ekipe po potrebi intervenisati gdje se za to ukaže potreba.

- Radnici će obilaziti mjesne zajednice pa će sanirati uličnu rasvjetu tamo gdje je to neophodno. Imamo puno zahtjeva. Zvali su nas iz Piskavice, Bistrice, Verića… Međutim, zna se desiti da nam se telefon usije i zbog jedne ili dvije pregorjele sijalice. Za sada smo uveli režim rada javne rasvjete pa ona radi od 17 časova do ponoći i od pet do sedam časova ujutro - kazao je Šarić.

Ističe da će Centar za razvoj i unapređenje sela poslije 15. januara raspisati tender za izbor izvođača za održavanje ulične rasvjete u 2016. godini.

U većini seoskih mjesnih zajednicama tvrde da su ulice najčešće u mraku. Prvi ovogodišnji snijeg, koji je prelazio 50 centimetara visine, usporio je aktivnosti oko zamjene stare i dotrajale opreme na javnoj rasvjeti.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornja Piskavica Borimir Šešić kaže da je rasvjeta u ovom naselju u katastrofalnom stanju.

- U našem naselju svijetli samo 20 odsto javne rasvjete. U večernjim časovima tumaramo po mraku - rekao je Šešić.

I predsjednik Savjeta mjesne zajednice Verići Slaviša Vučkovac kaže da u Verićima, pored brojnih pregorjelih sijalica, ima i nekoliko porušenih stubova javne rasvjete.

- Problem sa rasvjetom postoji već dvije godine. Prije nekoliko dana je bila saobraćajka usljed koje su na ulicu pala dva stuba rasvjete. Trebalo je dva dana da budu uklonjena. Smatram da bi grad trebalo da preuzme brigu o tome, jer ionako grad daje novac Centru za razvoj sela - kazao je Vučkovac.

Tender

Iz Gradske uprave kažu da je uličnu rasvjetu na području grada u 2015. održavalo preduzeće "Elektroobnova" i da je u toku tender za izbor novog izvođača radova.

- Popravka rasvjete vrši se na intervenciju građana i komunalne policije. Budžet za održavanje rasvjete na godišnjem nivou je 215.000 KM - rekli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana