Odzvonilo slijevanju blata na magistralu na Rebrovcu

Vesna Popović
Odzvonilo slijevanju blata na magistralu na Rebrovcu

Banjaluka - Sanacija klizišta na Rebrovcu i dijela magistralnog puta Banjaluka - Kotor Varoš počeće vrlo brzo, jer je Javnom preduzeću "Putevi RS" preostalo još da kompletira dokumentaciju o izmjeni režima saobraćaja.

Ovo je "Glasu Srpske" potvrđeno u "Putevima RS".

- Trenutno pripremamo izmjene režima saobraćaja koje bi trebalo da budu na snazi u vrijeme trajanja građevinskih radova. Uputićemo plan Ministarstvu saobraćaja i veza RS koje treba da da odobrenje. Po dobijanju dozvole bićemo u mogućnosti da odredimo datum počeka radova koje će izvoditi preduzeće "Niskogradnja". Za sanaciju će biti izdvojeno 812.000 KM, koji su obezbijeđeni kreditom Svjetske banke. Rok za završetak radova je 120 dana - kazali su u "Putevima RS".

Klizište na Rebrovcu je već godinama veliki problem zbog izlivanja velikih količina blata i vode na put, čime je bila ugrožena bezbjednost učesnika u saobraćaju. I mještani su imali poteškoća, jer su zbog urušavanja tla pucali zidovi na stambenim objektima.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Vito Pejaković rekao je da je prilikom većih kišnih i snježnih padavina nerijetko dolazilo do obustavljanja saobraćaja na ovoj frekventnoj magistrali.

- Situaciju su dodatno pogoršale poplave iz 2014. godine. Velika vodena masa i rijeka Vrbas potkopali su dobar dio puta neposredno uz klizište, zbog čega je dio pješačke staze bio urušen i nije bio bezbjedan za prolaznike. Staza je privremeno sanirana prošle godine - kazao je Pejaković.

Smatra da je rekonstrukcija puta i sanacija klizišta trebalo da bude urađena još prošle godine kada je rađena popravka pješačke staze iznad korita Vrbasa.

- Ovo je posljednji voz za popravke. Jače padavine nam donose probleme. Kada god smo imali obilnu kišu, odmah je blato počelo da se slijeva na saobraćajnicu. Na sreću, nije bilo većih količina vode pa ni posljedice nisu bile velike - rekao je Pejaković.

Prema njegovim riječima, iako je pješačka staza privremeno sanirana, ona i dalje nije u potpunosti bezbjedna, pogotovo za djecu koja tim putem idu u školu.

- Postavljene daske su već počele da trunu i da se osipaju. Isto tako, zbog kiše one su jako klizave i ako se ne pazi, postoji mogućnost da neko upadne u Vrbas. To je pogotovo opasno za najmlađu populaciju, ali i starije građane - naveo je Pejaković.

Kanalizacija

Vito Pejaković je rekao da zbog loše infrastrukture padavine stvaraju velike probleme u cijeloj mjesnoj zajednici Ada.

- U naselju ne postoji kanalizacija za odvođenje oborinskih voda, zbog čega su pojedine ulice često pod vodom - objasnio je Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana