Održano “Zimsko prelo” u Gornjoj Piskavici

G.S.
Održano “Zimsko prelo” u Gornjoj Piskavici

BANjALUKA - Po 19. put u Gornjoj Piskavici, prelile su preldžije i vojevale megdandžije. U tradicionalnom takmičenju za seoskog megdandžiju trijumfovao je Slobodan Jorgić iz Piskavice.

On je bio najuspješniji nakon pet takmičarskih disciplina, a to su: trčanje na stotinu metara, Davidov golf, Davidov štap, skok udalj iz mjesta i bacanje kamena s ramena. Za seoskog megdandžiju proglašen je Slobodan Jorgić. U povlačenju konopca trijumfovala je ekipa “Mesnica kod Laze”. Oni su u finalnom nadmetanju savladali ekipu iz Mišinog Hana. Na kraju su podijeljene i tradicionalne nagrade najboljim ratarima i poljoprivrednicima, a domaćini nisu krili zadovoljstvo posjetom kao i činjenicom da je ovogodišnje prelo, uvertira u jubilarno dvadeseto po redu, koje će se održati iduće godine.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da “Zimsko prelo” predstavlja jedno od najznačajnijih običajnih manifestacija koja vjerno čuva tradiciju i običaje sela na teritoriji grada Banjaluke. On je istakao da će Gradska uprava već iduće godine izgraditi zimsku pozornicu u Gornjoj Piskavici, a obnoviti ljetnu binu u Donjoj Piskavici, pozvavši mještane da se svi zajedno uključe u gradnju bine.

- Mlade generacije ne mogu da znaju šta je to prelo, kako izgleda naša nošnja, kolo, tradicija, pa su onda ovakve manifestacije veoma bitne da se sačuva tradicija – kazao je Stanivuković

Štandove na kojima su domaćice izložile gastronomske specijalitete i rukotvorine posjetili su nekadašnji gradonačelnik Igor Radojičić, Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a, Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka i Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana