Održana “Noć tvrđava”: Mališani učili o Kastelu i njegovoj istoriji

G.S.
Održana “Noć tvrđava”: Mališani učili o Kastelu i njegovoj istoriji

BANjALUKA - Manifestacija “Noć muzeja” održana je u petak u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, a mališani predškolskog i školskog uzrasta imali su priliku da uče o Kastelu i njegovoj istoriji.

Ovlašćeni potpisnik Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj Aleksandra Simić kazala je da je cilj manifestacije da mališane upoznaju sa Kastelom i njegovom ulogom kroz istoriju, ali i da djecu odvoje od interneta i telefona.

- Ove godine “Noć tvrđava” smo posvetili najmlađima, koji su kroz organizovanu, kreativnu radionicu prilagođenu njihovom uzrastu, imali priliku da se upoznaju sa Kastelom i njegovim istorijskim značajem te da se kroz igru, crtanje i bojenje uz podršku naših vitezova u srednjovjekovnim odorama i haljinama upoznaju sa davnim vremenima - rekla je Simićeva. Dodala je da su događaju prisustvovala djeca iz vrtića “Zvjezdica”, Centra “Zaštiti me”, Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” te Centra za obrazovanje i rehabilitaciju slušanja i govora.

Muzejski savjetnik i pedagog u Muzeju Republike Srpske Nataša Nogo poručila je da su se rado odazvali ovoj manifestaciji.

- Potrudili smo se da zajedno sa djecom kvalitetno iskoristimo dan, u smislu lijepog druženja, učenja i upoznavanja - naglasila je Nogo.

Starješina Viteškog reda Čuvari koplja svetog Georgija Goran Vuk Mećava, istakao je da je jedan od osnovnih ciljeva da djecu nauče nekim davnim, zaboravljenim vrijednostima.

- Festival “Kastrum” će biti održan od 2. do 4. juna - kazao je Mećava.

Manifestacija “Noć muzeja” obilježava se u četrdesetak tvrđava širom Evrope. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana