Održan prvi dio godišnjeg koncerta RKUD Pelagić: Igrom i pjesmom pobrali aplauze

Danijela Stokanić
Održan prvi dio godišnjeg koncerta RKUD Pelagić: Igrom i pjesmom pobrali aplauze

Banjaluka - Radničko kulturno-umjetničko društvo "Pelagić" je blistavim nastupom na prvom dijelu godišnjeg koncerta pobralo aplauze mnogobrojne publike.

U sali ovog RKUD-a u subotu se tražilo mjesto više. Zbog velikog broja učesnika ovaj koncert je podijeljen u dva dijela, tako da će ljubitelji folklora ponovo u subotu, 26. decembra imati priliku uživaju.

Prema riječima sekretara RKUD-a "Pelagić" Vjekoslava Dragušića, glamočke, krajiške, pastirske, pirotske, uz pratnju orkestra, samo su neke od narodnih igara, koje su mamile uzdahe.

- Koncert je kruna našeg jednogodišnjeg rada, uloženog truda i vježbe. Njime nagrađujemo našu vjernu publiku. Iz nas je uspješna 2015. Zabilježili smo brojne nastupe kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Čuvamo i njegujemo tradiciju našeg naroda i to je neopisivo blago. Kulturno-umjetnička društva zaslužju veću pažnju šire društvene zajednice - rekao je Dragušić.

Dodao je da oni, uprkos tome što su u gradu na Vrbasu trenutno teški dani za kulturu, opstaju i nižu uspjehe.

Član folklornog ansambla Sonja Ćetković istakla je da su se ona i njene kolege za ovaj nastup pripremali cijelu godinu.

- S nestrpljenjem smo iščekivali ovaj dan, da zajedno sa drugarima pokažemo sve ono što znamo i što smo uvježbali. Pored toga, folklor je za mene nešto neopisivo  - rekla je Ćetkovićeva.

Jedanaestogodišnja Staša Škorić sa svojim vršnjacima na koncertu se predstavila u kolu "Srbija", a, kako kaže, najviše voli pirotske igre.

- Nastup je bio fenomenalan. Imala sam malo treme dok nisam izašla pred publiku a kada smo počeli sa našim kolom sve je bilo super - istakla je Škorićeva.

Sreću što je dio ove narodne igre nije krio ni njen partner u ovom kolu Goran Valentić.

- Ovo je samo jedan u nizu od mojih nastupa, jer sam u ovom KUD-u skoro pet godina. S obzirom na godine nastupao sam samo u Republici Srpskoj, a velika mi je želja da svoje umijeće i ljubav prema folkloru pokažem i publici iz drugih država - kazao je Goran.

Član orkestra Ivana Santrač koja svira flautu ujedno i pjeva u vokalnoj grupi.

- Atmosfera je bila fenomenalna. Publici smo se predstavili pjesmom "Svu noć mi bilbil prepeva" i zaslužili veliki aplauz. To je bio najbolji dokaz da smo se predstavili u pravom svjetlu  - rekla je Santrač, zapjevušivši na kraju.

Publika je sa velikom pažnjom ispratila kompletan program tokom dvočasovnog koncerta.

- Ne propuštam nijedan koncert. "Pelagić" je institucija i svaka čast ljudima koji uspijevaju u ovim teškim vremenima - kratko je prokomentarisala jedna od gošići koja nije željela da joj  ime objavimo.

Istorija

RKUD "Pelagić" postoji već 88 godina i jedno je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na prostoru bivše Jugoslavije. Trenutno broji oko 350 članova.

Iza ovog KUD-a su brojna priznanja i nastupi kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana