Odjeljenje za komunalne poslove: Psi u azilu imaju hrane, potrebno im je druženje sa ljudima

G.S.
Odjeljenje za komunalne poslove: Psi u azilu imaju hrane, potrebno im je druženje sa ljudima

BANjALUKA - Problem napuštenih životinja je nažalost hroničan problem u cijeloj BiH, te se svaka jedinica lokalne samouprave sa ovim pitanjem nosi kako može.

Banja Luka kao najveći grad u Republici Srpskoj svakako prednjači u tome, ali kao i svako drugi, mi i kao takav grad imamo obavezu da budemo primjer i svim drugim lokalnim zajednicama.

Poručeno je ovo iz Odjeljenja za komunalne poslove, koji su naglasili i to da se konstantno radi na unapređenju uslova u gradskom azilu na Manjači.

- Banja Luka je možda i jedini grad u Republici Srpskoj koja ima javni gradski azil, a koji je namjenski uređen za ovu namjenu. Podsjećamo i na to da ulažemo godišnje oko 200 hiljada KM za hranu, održavanje samog azila, higijeničarsku službu, veterinarske usluge i mnoge druge usluge – dodali su iz ovog Odjeljenja.

Podsjetili su i na to šta je sve urađeno u prethodnom periodu, naglašavajući da u azilu svakako treba dodatno da se radi, što je i plan ove gradske administracije bio od početka.

- Svake godine ulažemo u sam objekat, kako bi uslovi bili poboljšani – od izmještanja azila sa deponije u Ramićima, te adaptaciju prostora za azil na Manjači. Dodatno, u proteklom periodu urađeno je mnogo toga u samom azilu – unutrašnje i vanjsko uređenje azila, odnosno postavljena je stolarija, novi unutrašnji boksovi, električne instalacije, postavljene palete, IC lampe za grijanje, pojilice i hranilice, kao i nova vrata koja ostavljaju mogućnost provjetravanja u ljetnim mjesecima, te izgrađen veliki ispust za pse, obavljeno hortikulturno uređenje prostora oko azila - napominju iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Ističu i to kako godinama unazad azilom upravlja veterinarska ambulanta koja ima ugovor sa Gradom.

– Volonteri su dali prijedlog da samim azilom i higijeničarskom službom upravlja Grad, a da se samo liječenje pasa koji borave u azilu prepusti veterinarskoj ambulanti. Kada je u avgustu istekao važeći ugovor, raspisan je novi tender pod uslovima kako su predložili upravo volonteri i udruženja. Grad je već zaposlio tri osobe koje rade u azilu. Azil je i otvoren za posjete svakim radnim danom i vikendom – dodaju iz resornog Odjeljenja.

Iz ovog Odjeljenja napominju i to kako upravo volonteri dolaze svaki dan, pomažu u šetnji pasa, rade i određene radove, pribavljaju donacije, pa čak i donose hranu.

- Moramo da naglasimo i to da su svi psi nahranjeni, ali većina njih nije došla iz toplog doma, već sa ulice, gdje su prošli golgotu, a mnogi su upravo u azil došli povrijeđeni, bolesni, baš kao i pas koji se nalazi na snimcima koji kruže internetom. Dakle, sve fotografije koje kruže internetom pasa iz azila, nisu slike pasa koji su takvi od boravka tamo, već su takvi došli i upravo njima treba sada briga svih nas da ih spasimo, što radnici azila i volonteri čine svaki dan – dodaju iz Odjeljenja.

Napominju i to kako pet veterinarskih ambulanti trenutno liječe pse iz azila besplatno dok se ne okonča tender i to: Vet centar, Vet Medik, Ljubimac, BL-Vet, Vet Vrebac i Slaven.

Poručuju još jednom kako psima u azilu nije potrebna hrana – već druženje i kontakt sa ljudima.

Podsjećamo, azil je od sada otvoren za sve posjetioce, volontere, udruženja, ali i sve one koji planiraju da udome neku od životinja i to radnim danima u periodu od 8.00 do 16.00 časova, te u dane vikenda od 10.00 do 16.00 časova.

Zainteresovani sugrađani koji žele da udome psa upravo iz azila, odnosno svi oni koji žele na lakši način da odaberu svog ljubimca dodatne informacije o udomljavanju pasa mogu dobiti radnim danima u Odjeljenju za komunalne poslove putem telefona: 051/244-526 i 065/690-857, kao i putem i-mejl adrese: komunalnoŽbanjaluka.rs.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana