Odjeljenje za komunalne poslove planira održavanje vodotoka na području grada: Za zaštitu od poplava 900.000 KM

Ilijana Božić
Odjeljenje za komunalne poslove planira održavanje vodotoka na području grada: Za zaštitu od poplava 900.000 KM

Gradska uprava će u ovoj godini izdvojiti iz budžeta 900.000 KM s ciljem zaštite od poplava i štetnog djelovanja voda.

 

Iz Odjeljenja za komunalne poslove istakli su da na području grada postoje potoci bujičari, koji su uglavnom neregulisani.

- Jedan dio je regulisan, dok se drugi dio potoka pojavljuje samo u periodu velikih padavina. U okviru Programa zajedničke komunalne potrošnje održavaju se korita vodotoka Crkvena, Široka, Dragočajka, Rekavice, Ivaštanka, Gomjenica, Prekuša, Bistrica, Šargovačka rijeka, Podstranac, Močila 1 i 2, Jularac, Rebrovački potok, Đurđevački potok, Talijanov te Kočića i Čenića potok. Takođe vodi se računa i o Suturliji i Krupi - saopštili su iz ovog odjeljenja.

Naglasili su da se kod djelimično regulisanih vodotoka naročito održavaju ulivne rešetke, taložnici i akumulacije.

- Da bi bio uređen vodni režim i smanjen rizik od bujičnog djelovanja, potrebna su značajna sredstva koja grad ne može da obezbijedi te smo se odlučili za pronalaženje drugih izvora finansiranja. U 2018. UNDP je obezbijedio 942.500 KM. U ovoj godini planiramo da pronađemo donatorska sredstva za uređenje bujičnih vodotoka - rekli su iz odjeljenja.

Dodali su da je u okviru ukupnih sredstava za uređenje i zaštitu od štetnih voda dio od 721.000 KM planiran iz vodnih naknada.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević kazao je da je u ovom naselju prošle godine urađen dobar dio posla.

- Uređen je dio obaloutvrde na Crnom viru te na rijeci Vrbanji, gdje je bilo oštećenja. Na ušću Vrbanje u Vrbas, na dijelu vodotoka, korito je produbljeno i uređeno. Ostaje još strana Vrbasa, gdje na par mjesta postoji erozija nasipa - rekao je Maličević.

Naglasio je da bi bilo neophodno da se uradi i jedan dio vodotoka kod srušenog mosta prema “Vitaminci”.

- Tu je najniža tačka, jer nasipa nije bilo. U ulici Zdravka Dejanovića, gdje je 2014. godine bilo oštećenje koje je uređeno, ponovo imamo problema, tako da i tu treba da bude urađena obaloutvrda. Nadamo se da će i ti problemi biti uskoro riješiti - rekao je Maličević.

Predsjednica Savjeta mjesne zajednice Rekavice 2 Željka Blagojević kazala je da je prošle godine saniran dio obale rijeke Rekavice.

- Za ovu godinu smo zahtijevali kompletno uređenje Rekavice u dužini od četiri kilometra i to u naseljenom dijelu - rekla je Blagojevićeva.

KRČENjE

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su istakli da će za krčenje rastinja i košenje korovišta biti utrošeno 220.000 KM.

- Planirano je da za lociranje krupnog otpada i nadzor pri njegovom vađenju iz korita rijeka bude utrošeno 7.000 KM, a to se izvodi uz podršku ronilaca - kazali su iz odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana