Odborničke grupe Skupštine grada za bolje rezultate

Vesna Popović
Odborničke grupe Skupštine grada za bolje rezultate

Banjaluka - Odbornici u Skupštini grada uskoro bi mogli imati mogućnost da se organizuju u odborničke grupe koje bi imale najmanje dva člana, što do sada nije bilo moguće.

Prema važećem Poslovniku Skupštine grada, samo je moguće osnivanje kluba odbornika koji mora imati najmanje tri člana. Ova novina je planirana Nacrtom izmjene skupštinskog Poslovnika kojim je predviđeno uvođenje instituta odborničke grupe, a ovo pitanje bi trebalo da bude razmatrano na današnjoj sjednici Kolegijuma gradskog parlamenta.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić je rekao da je to urađeno po uzoru na rješenje iz poslovnika Narodne skupštine RS s ciljem podizanja efikasnosti rada gradskog parlamenta.

- Veliki broj odbornika je u posljednje vrijeme istupio iz matičnih partija. Pošto djeluju samostalno i nisu više članovi jednog od odborničkih klubova, nemaju predstavnike u Kolegijumu gradskog parlamenta, te skupštinskim komisijama, odborima i savjetima. Kroz formiranje odborničkih grupa oni bi imali mogućnost da budu članovi tih radnih tijela i da učestvuju u njihovom radu - kazao je Talić.  

Prema njegovim riječima, pored nezavisnih odbornika, odborničke grupe će moći formirati i partije koje u Skupštini grada imaju, na primjer, po jednog predstavnika.

Dodao je da je ovim nacrtom planirana i promjena termina "nezavisni odbornik".

- Izborni zakon BiH ne prepoznaje termin nezavisni odbornik i to se u skupštinskom poslovniku mora uskladiti za važećim propisima. Zato je u Nacrtu preformulisan termin nezavisni u samostalni odbornik - naveo je Talić.

Kazao je da je planirano i uvođenje novina kod glasanja o tačkama dnevnog reda.

- Do sada je Poslovnikom bilo predviđeno da se o svim tačkama glasa na kraju radnog dana ili na kraju zasjedanja. To je pravilo određene poteškoće oko sprovođenja pojedinih odluka i zato želimo to da promijenimo. U Nacrtu je predviđeno da bi Skupština grada trebalo da ima mogućnost da u pojedinačnim slučajevima odluči da glasa o tački dnevnog reda odmah po završetku rasprave o njoj - precizirao je Talić.

Skupština

Iduće zasjedanje Skupštine grada je zakazano za 7. septembar. Na dnevnom redu se nalazi 30 tačaka, a među njima je prijedlog izgleda i upotrebe simbola grada.

Odbornici će, između ostalog, razmatrati i prijedlog odluke o izradi Strategije razvoja grada od 2018. do 2027. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana