Odbornicima grada za gorivo i telefon dodatnih 85 KM

Vesna Popović
Odbornicima grada za gorivo i telefon dodatnih 85 KM

Banjaluka - Odbornici će u ovoj godini za rad na terenu, odnosno za potrošnju telefona i goriva primati po 245,49 KM mjesečno, umjesto dosadašnjih 159,99 KM, što je za 85,5 KM više.

Ova sredstva su odvojena od naknade koju odbornici mjesečno primaju za svoj rad. Definisana su Odlukom o načinu finansiranja političkih stranaka iz budžeta grada i načinu, kriterijumima i uslovima za raspodjelu sredstava za rad klubova odbornika i odbornika, koju je Skupština   jednoglasno usvojila.

Novac za rad odbornika se obezbjeđuje iz budžeta grada u iznosu od 0,13 odsto od ukupnih budžetskih prihoda iz prethodne godine, umjesto ranijih 0,08 odsto.

U Stručnoj službi Skupštine grada je rečeno da odbornici troše ova sredstva za rad na terenu, u komunikaciji s građanima, za gorivo i štampanje određenih materijala.

- Veliki broj odbornika i klubova taj novac troši u humanitarne svrhe. Ukoliko neki klub želi da sredstva donira, ona ne idu direktno, već se uplaćuju na račun njihovog gradskog odbora, a onda oni odlučuju kako dalje da raspolažu tim sredstvima - rekli su u Stručnoj službi.

Odbornik SNSD-a Gordana Lihović rekla je da su ova izdvajanja neophodna za rad na terenu.

- Troškovi postoje i potrošeni novac pravdamo računima. Treba otići u udaljenu mjesnu zajednicu i pogledati koji su problemi građana, a gorivo se mora platiti. Osim toga, ovaj novac se koristi da li kroz pojedinačne odluke odbornika ili kroz klub za donacije, odnosno za rješavanje hitnih problema građana, kao što je kupovina lijekova i knjiga - kazala je Lihovićeva.

Odbornik PDP-a Draško Stanivuković rekao je da je problem u tome što je ispalo da su građani na neki način obmanuti. 

- Nisam protiv dodatka koji plaća troškove rada na terenu za telefon, gorivo i slično, ali na četvrtoj sjednici Skupštine smo smanjili odborničku naknadu za 170 KM, i to sa 790 na 620 KM, a na idućem zasjedanju kroz drugu odluku povećali troškove za rad odbornika. Ti troškovi su trebali biti svrstani zbirno na jednom mjestu. Kako tako nešto objasniti građanima - kazao je Stanivuković.

Iznos odborničke naknade je decembru 2016. godine smanjen. Trenutno iznosi 50 odsto od prosječne plate zaposlenih u lokalnim zajednicama, umjesto ranijih 60 odsto.

Komunikacija

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban smatra da na komunikaciji s građanima ne treba da se štedi.

- Odbornici moraju biti u komunikaciji sa građanima da bi ih zastupali na pravi način. Čini mi se da je odbornik Draško Stanivuković neinformisan i ne barata pravim informacijama, koje je mogao dobiti da se malo više zainteresovao. Ne treba miješati ova sredstva sa odborničkom naknadom. Ovdje je riječ o troškovima rada na terenu, na koje oni imaju pravo - rekao je Balaban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana