Odbornici raspravljali o nagradama povodom Dana grada: Plaketa “Sestre Gajić” Denisu Bojiću

Aleksandra Todorović
Odbornici raspravljali o nagradama povodom Dana grada: Plaketa “Sestre Gajić” Denisu Bojiću

BANjALUKA - Burnu raspravu i tenzije tokom nastavka treće sjednice Skupštine grada juče je umirila priča o humanosti i rodoljublju, koja se povela prilikom diskusije o prijedlozima za aprilske nagrade, a odbornici su se uglavnom usaglasili da su prijedlozi kvalitetni.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložen je za dobitnika ovogodišnjeg “Ključa grada” sa Poveljom “Počasni građanin grada”, najvećeg gradskog priznanja, dok je Biljana Čekić koja se proslavila ulogom u filmu “Dara iz Jasenovca” predložena za “Nagradu grada mladima”. Predloženo je da Zlatni grb grada bude dodijeljen UKC Republike Srpske, Institutu za javno zdravstvo RS, Dom zdravlja, Fondu zdravstvenog osiguranja RS, Studentskom centru “Nikola Tesla”, generalu Slavku Lisici posthumno, Tihomiru Levajcu i ANIP “Veselin Masleša”.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da će ove godine prvi put biti dodijeljena plaketa “Sestre Gajić”, priznanje za izuzetno humana djela.

- Ove godine, 22. aprila, simbolično će biti dodijeljena Denisu Bojiću, reditelju filma “Lica Lafore”, koji upravo govori o borbi porodice Gajić da pobijedi podmuklu bolest koja je zadesila Milanu i Tatjanu - kazao je Stanivuković.

Odbornik Demosa Đuro Čubrilović kazao je da je zahvalan jer je Komisija za izbor, imenovanja, nagrade i priznanja uvažila njegov prijedlog da general Slavko Lisica posthumno dobije priznanje grada.

Prije početka sjednice, dogovoreno je da se sa dnevnog reda izbaci 11 tačaka koje imaju veze sa budžetom grada za ovu godinu. Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da je dogovor svih strana jedini način da Banjaluka izađe iz trenutne situacije nakon što nije usvojen prijedlog budžeta.

- Razumijem stavove i Gradske uprave i odbornika, predlagača amandmana i svi će oni biti dio razgovora i dati mišljenje. Mislim da smo svjesni u kakvoj se situaciji nalazimo i moramo pronaći pravi izlaz - rekao je Ilić. Poručio je da su spremni da zakažu vanrednu sjednicu kako bi budžet što prije bio usvojen.

- Po poslovniku je predviđeno da za budžet grada, odnosno bilo koji akt koji ne dobije potrebnu većinu, treba proći period od 90 dana da bi ponovo bio predložen - kazao je Ilić. Dodao je da većina ne planira odustati od ranijih zahtjeva, ali da su spremni da o njima razgovaraju.

Stanivuković je rekao da novonastalu situaciju shvata ozbiljno, te naglasio da je neophodno da se što prije postigne dogovor.

Ulice

Odbornici su raspravljali o nazivima ulica u naseljima Šargovac, Ada, Motike i Saračica. Između ostalog, usvojeni su novi nazivi ulica Šargovačkih đaka u Šargovcu i 14. februara u Motikama, u čast ubijenim Srbima koje su ustaše poklale 1942. godine u ovim naseljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana