Odbornici podržali Izvještaj "Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje"

A.S.
Odbornici podržali Izvještaj "Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje"

BANjALUKA - U protekle dvije godine značajno su prošireni kapaciteti u vrtićima na području grada, a u protekloj godini u vrtiću je bilo popunjeno svih 2.300 mjesta. I dalje, najveći problem su duge liste čekanja na kojim se nalazi oko 2.000 mališana.

Stoji ovo u Izvještaju o realizaciji Programa rada JU "Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje" koji se danas našao pred odbornicima u Skupštini grada.

Izgradnjom dva nova i proširenjem kapaciteta dva vrtića u dogledno vrijeme biće stvoreni uslovi za prijem još 450 mališana u predškolske ustanove u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada.

Direktorica Centra Jelena Kurtinović rekla je ova ustanova u 2018/2019 realizovala sve što je planirala i da je sproveden veliki broj aktivnosti, te da nastoje problem sa dugim listama čekanja da riješe na sistematičan način.

- Trenutno na listi čekanja nalazi se oko 2.000 djece. Mi prednost dajemo onoj djeci koja se nalaze duže na listi čekanja, pa se tako za svaki mjesec na čekanju dobija jedan bod kako niko ne bi bio oštećen. Tako imamo i roditelje koji djete prijave za vrtić odmah po rođenju, što i nije tako loše, jer će kasnije imati veće šanse da se upišu u jednu od naših ustanova – rekla je Kurtinovićeva.

Trenutno u predškolskim ustanovama je 80 djece sa poteškoćama u razvoju, a taj broj se povećava iz godine u godinu.

- Mi smo prepoznali ovaj problem, pa smo tražili sredstva kako bismo zaposlili još jednog izvršioca logopeda, jer trenutno imamo samo jednog izvršioca – dodala je Kurtinovićeva.

Samostalni odbornik u Skupštini grada Saša Lazić kritikovao je Izvještaj Centra za predškolsko obrazovanje ističući da se u izvještaju ne vide konkretni podaci o poslovanju ovog Centra.

- Pitamo se kako je u privatnim vrtićima cijena smještaja 200 KM, dok je u javnim ona 380 od čega 215 KM sufinansira grad. Zbog čega su privatni vrtići jeftiniji, iako imaju veće troškove, i gdje nestaje ta razlika u cijeni? – rekao je Lazić i dodao da nije dobio odgovor na ovo pitanje.

Predsjednik Skupštine Zoran Talić kazao je da je ovo jedna od najkraćih sjednica u ovom mandatu, ali je istakao da to nije umanjilo interesovanje odbornika.

- Imali smo 26 tačaka dnevnog reda, a raspravljali smo i o Informaciji o bezbjednosti saobraćaja i Izvještaju o realizaciji Programa korištenja podsticajnih sredstava za 2018. godinu. Takođe, odbornici su izglasali prijedlog o prodaji konstrukcije starog "Zelenog mosta", a početna cijena na licitaciji biće oko 29.000 KM – istakao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana