Odbornici odlučuju da li će radno vrijeme kafića biti produženo

Jana Kezić
Odbornici odlučuju da li će radno vrijeme kafića biti produženo

BANjALUKA – Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine grada Banjaluka je odluka kojom bi bilo produženo radno vrijeme za ugostiteljske objekte u užem centru grada.

U izmjeni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području grada predloženo je da za vrijeme trajanja ljetnje i zimske turističke sezone ugostitelji u užem centru grada mogu raditi od sedam ujutru do pet časova idućeg dana, radnim danom i vikendom. U to najuže jezgro spadaju zone: između ugla ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Jevrejske; između ugla ulica Jevrejska i Ivana Franje Jukića; između ugla ulica Ivana Franje Jukića i Srpske; između ugla ulica Trg srpskih vladara i Kralja Petra Prvog Karađorđevića, kao i ulica Bana Milosavljevića.

Tu nisu uključeni ugostiteljski objekti, koji se nalaze u stambeno-poslovnim objektima kolektivnog stanovanja

Za one ugostitelje za koje će važiti duže radno vrijeme kroz odvojenu odluku je propisana  taksa od 3.600 KM.

Ukoliko ove odluke dobiju podršku odbornika radno vrijeme za pojedine ugostitelje će se produžiti za četiri sata tokom cijele godine.

- Ova izmjena Odluke je proizašla iz mog političkog pitanja na prošloj sjednici, a opet na inicijativu ugostitelja iz užeg gradskog jezgra - rekao je šef kluba odbornika PDP-a Dragan Milanović.

Dodao je da su išli sa idejom da nije dobro da Banjaluka, pogotovo u ljetnjem periodu kada je povećan broj turista i oko praznika, ima tako ograničeno radno vrijeme, da se nigdje poslije ponoći ne može popiti piće.

- Zakon je definisao ko može da radi neograničeno, a to su benzinske stanice, autobuska i željeznica stanica i drugi - rekao je Milanović i naglasio da su odluke koje oni donose skupštinske i niži pravni akti, te moraju biti usklađene sa zakonima.

- To nije neograničeno i to je neki maksimum koji smo mogli da odredimo - kazao je on.

Objasnio da je to mogućnost a ne obavezai da niko ne mora da radi produženo.

Napominje da 100 dana nisu imali redovnu sjednicu skupštine i da to nije dobra praksa.

Šef kluba odbornima SNSD-a Dragoslav Topić kaže da još nisu usvojili dnevni red.

- U toku je procedura te je održana sjednica Komisije za propise kojaje podržala prijedlog za dodjelauprostora za klub Slavija, a zasjedaće i komisija za sport i nakon toga očekujemo glasanje i izjašnjavanje o dnevnom redu, jer je dolazilo do dopuna sa nekoliko tačaka -rekao je on.

Dodaje da se nada da će dnevni red biti usvojen.

- Kada je riječ o odluci koja se odnosi na produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata gradonačelnik Draško Stanivuković je predložio j odluku koja se tiče ugostiteljskih objekata koji se nalaze u ulici Bana Lazarevića i u Zanatskom cntru, ali su odbornici istakli da treba doći do dopune, kako ne bi došlo do diskriminacije ostalih objekata u centru grada - kazao je Topić.

SNSD će, kako kaže, predložiti proširenje tog obuhvata i odluka bi trebala da glasi da produženje rada ugostiteljskih objekata treba obuhvatiti Bulevar cara Dušana, te ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Isaije Mitrovića, Cara Lazara, ulice uz Vrbas, Save Kovačevića, Novice Cerovića, Park Mladena Stojanovića, Pave Radana, Jovana Dučića, Ranka Šipke i Krajiških brigada.

Dodao je da će ostati isto vrijeme za ugostiteljske objekte koji se nalaze u okviru stambenih zgrada.

- Očekivaćemo da inspekcije povećaju kontrole - istakao je Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana