Odbornici još jednom pokazali neodgovornost

Tamara Bubnjević
Odbornici još jednom pokazali neodgovornost

BANjALUKA - Sjednica Skupštine grada nastavljena je u danas, a odbornici su diskutovali i o poslovanju javnih preduzeća, a najviše polemike izazvali su izvještaji o poslovanju Centra za obrazovanje odraslih i "Vodovoda".

Šesta sjednica Skupštine grada prvobitno je bila zakazana za 21. septembar, ali je počela tek 11. oktobra. Nastavak zasjedanja odbornici su počeli u deset časova, nakon kašnjenja od pola sata, a odborničke klupe su i tada bile poluprazne.

- Skupština grada ima 159 radnih sati za devet mjeseci, a lokalni parlament Ljubljane 149 sati za četiri godine. Ovo su frapantni podaci o neefikasnosti Skupštine grada. Pojedini odbornici stalno kasne. Ja dolazim na vrijeme a ostali ne - rekao je Stanivuković.

Direktorica Centra za obrazovanje odraslih Suzana Kusovac Sladoje u izlaganju je istakla da je u proteklom periodu imala podršku grada.

- Od juna smo preuzeli 20 kandidata za srednjoškolsko obrazovanje. Na području banjalučke regije više od 6.000 osoba nema osnovnu školu - rekla je Kusovac Sladoje.

Dodala je da je prilikom primopredaje preuzela i nalog od suda da se još u martu isele. Obavijestila sam grad, ali to pitanje je još otvoreno - kazala je Kusovac Sladoje i dodala da se za 70 odsto povećao broj novih polaznika samo od juna.

Pojasnila je da su razlozi zbog kojih odrasli nemaju osnovno obrazovanje.

- Pojedini kandidati rade na mješalici, teške poslove i rade do 16 časova, tek nakon toga mogu pohađati nastavu. Ministartvo prosvjete je prihvatilo naš plan i program - zaključila je Kusovac Sladoje.

Izvještaj o poslovanju "Vodovoda" za 2020. i 2021. godinu izložio je Dario Kuprešak iz Sektora razvoja kanalizacione mreže u "Vodovodu".

- Bilo bi dobro da je direktor preduzeća prisutan, ali može govoriti neko ko je ovlašten da govori. O ovlaštenjima ćemo i u budućnosti razgovarati - rekao je Ilić.

Odbornik SNSD-a Marinko Umičević istakao je da je smjena direktora "Vodovoda" Zorana Popovića bila politički motivisana.

- Postavljam pitanje dokle će voda biti skuplja za privredu, pa čak i sportske klubove - kazao je Umičević.

Izvinjenje

Zoran Popović tražio je od gradonačelnika izvinjenje zbog smjene koju je inicirao prije dva mjeseca.

- Novi nadzorni odbor nije još ni usvojio izvještaj za 2020. koji je objavljen na berzi. Rekli ste da ste oslobodili "Vodovod" od mene, što je nečuveno - poručio je Popović.

Gradonačelnik je uputio izvinjenje bivšem direktoru "Vodovoda", kazavši da je možda bilo nekih grešaka i u njegovom postupku.

- Poznat sam kao neko ko presječe kada nešto odluči, možda je bilo krivice i u postupcima vaših podređenih - rekao je Stanivuković. Popović je rekao da prihvata izvinjenje uz napomenu da je prilikom njegove smjene prekršen statut "Vodovoda."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana