Odbačen prijedlog da Milada Šukalo bude zamjenik gradonačelnika Banjaluke

N.R.
Odbačen prijedlog da Milada Šukalo bude zamjenik gradonačelnika Banjaluke

BANjALUKA - Prijedlog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da Milada Šukalo bude njegov zamjenik skinut je s dnevnog reda današnje vanredne sjednice Skupštine grada.

Potvrdio je to šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Dragoslav Topić nakon što  Komisija za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja nije podržala ovaj prijedlog.

- Ovaj prijedlog je dobio dva glasa za, a šest je bilo protiv. Ovaj prijedlog nije dobio podršku pa je skinut sa dnevnog reda - kazao je Topić.

Stanivuković se se obratio odbornicima na početku sjednice i istakao da je "presedan da Skupština ne dozvoli gradonačelniku da bira svog zamjenika."

- Nadam se i još sam uvjeren da će te popustiti i da ćete biti fleksibilni. Dajte mi jedan razlog zašto Milada Šukalo ne bi trebala biti zamjenik gradonačelnika? - kazao je Stanivuković.

Šef kluba odbornika  PDP Dragan Milanović je rekao da nisu od predsjednika komisije dobili razlog za ovakvu odluku o zamjenuku gradonačelnika.

– Želimo znati da li je ta odluka proceduralne prirode ili politička, pa da raspravimo. Mi se protivimo skidanju tog prijedloga sa dnevnog reda – naveo je Milanović.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić naveo je da je, da bi bio izabran zamjenik gradonačelnika potreban određeni koncesuz.

- Treba da i jedni i drugi pregovarano, razgovaramo i da vidimo ko je najbolji kandidat ne za  gradonačelnika vec građanje. Vaša ruka nije ispružena, mi ne komuniciramo, gradonačelniče. Kada smo pitali ko je osoba koja je predložena za zamjenika i tražili makar inicijale, nije htio da nam kaže. Ovo je vema bitna tema. Žao mi je što je Milada Šukalo provučena kroz medije i što je izabrana za zamjenika putem medija – naglasio je Stanić.

Odbornik PDP-a Smiljana Babić Moravac navela je da nigdje u aktima nije predviđeno kako će gradonačelnik predložiti svog zamjenika.

- Njegovo je pravo da ga sam izabere i predlozi. Stanivuković je dobio vise glasova od svih vas odbornika – istakla je Babić Moravac.

Stanivuković je potom istakao da je spreman na prijedloge odbornika, da sarađuju i imaju komunikaciju.

- Sve mjerim po pet puta. Zamjenik gradonačelnika zamjenjuje mene  i moram imati povjerenja u tog čovjeka, ne vidim gdje problem. Kada je biran zamjenik mog prethodnika Igora Radojičića, niko se nije miješao. Budete li opstruisali, opet ćete izgubiti uzbore – istakao je Stanivuković.

Bivši zamjenik gradonačelnika Srđan Admidžić rekao je da gradonačelnik ima pravo da predloži svog zamjenika, ali da se moraju poštovati određeni demokratski principi.

- Nismo mi "na dugme" da bismo znali sve. Ja sam recimo tek juče čuo za Miladu Šukalo, ne znam ni njene kompetencije – kazao je Amidžić.

Početak sjednice obilježila je i svađa zbog koje je zasjedanje prekinuto.

Prvo se odbornik SNSD-a Marinko Umičević Stanivukoviću koji je govorio obratio riječima, "šta prijetiš, ti samo prijetiš". Stanivuković je od Umičevića tražio da mu ne dobacuje nakon čega je predsjednik Skupštine Mladen Ilić upozorio Umičevića, ali i gradonačelniku rekao da se ''vrati na temu.''

Na ovo je odreagovao odbornik pokreta ''Banjaluka zove'' Saša Lazić koji se Iliću obratio riječima: "Šta filozofiraš i čekaš deset minuta da ga upozoriš?"

Ilić je  prekinuo sjednicu i odredio kraću pauzu poslije koje je zasijedanje nastavljeno.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana