Od starog tekstila prave pare za hljeb

Vesna Popović
Od starog tekstila prave pare za hljeb

Banjaluka - Reciklažom stare garderobe, koja najčešće završi na smeću, može se ostvariti prihod za nabavku i pripremanje hrane za socijalno ugroženo stanovništvo.

Najbolji primjer za to je Humanitarno udruženje "Mozaik prijateljstva", koje sprovodi akciju "Hljeb od tekstila".

Prema riječima predsjednika ovog udruženja Miroslava Subašića, prvi šleperi su juče preuzeli 6,7 tona donirane garderobe za reciklažu, za koju je ovo udruženje dobilo oko 3.000 KM.

- U toku akcije smo sakupili 8,5 tona garderobe. Dio one koja je upotrebljiva i bolje očuvana smo podijelili onima kojima je to potrebno. Procijenili smo da je oko šest tona za reciklažu. Novac ćemo iskoristiti za rad javne kuhinje, kupovinu prehrambenih paketa socijalno ugroženim porodicama i nabavku lijekove za one kojima su potrebni, a nemaju para da ih kupe - naveo je Subašić.

Akcija je pokrenuta početkom juna, a na svojim plećima nosi je sedam ljudi. Subašić je rekao da su stanovnici oduševljeni što ne moraju bacati garderobu.

- Još upoznajemo građane sa ovom akcijom i odlučili smo da obiđemo sva naselja pojedinačno. Lijepimo plakate, pišemo obavještenja… - rekao je Subašić.

Trenutno obilaze naselje Borik i uži centar grada.

- Problem nam je bio da pronađemo firmu koja će preuzeti tekstilnu robu predviđenu za reciklažu. U Republici Srpskoj, BiH, ali i regionu ne postoji fabrika za reciklažu već smo je pronašli u Evropi. Nismo u mogućnosti da sami pripremamo garderobu za reciklažu, jer je za to potrebno otvoriti firmu i nabaviti mašine. Ipak dugoročni cilj ovog projekta je da kroz donacije ili putem nekog projekta obezbijedimo novac za otvaranje prve firme za reciklažu garderobe na ovim prostorima - kazao je Subašić.

Istakao je da bi uloga ovakvog preduzeća bila višestruka.

- U prvom planu je socijalna, jer bismo kroz ostvareni profit pomagali socijalno ugroženom stanovništvu, stvorili bismo nova radna mjesta, a isto tako bismo radili i na zaštiti naše okoline, jer ono što inače završi na deponiji, mi bismo prodali - naveo je Subašić.

Mještanka Lazareva Bosiljka Novaković je rekla da nije čekala da joj ljudi iz ovog udruženja zakucaju na vrata, već je svoju donaciju direktno odnijela na adresu ovog udruženja.

- Nadam se da će uspjeti u svojoj namjeri i da će ovaj projekat zaživjeti, jer će time pomoći brojnim porodicama - rekla je Novakovićeva.

Humanitarni broj

"Mozaik prijateljstva" u javnoj kuhinji "Obrok ljubavi" jednom sedmično pripremi oko 460 obroka. Za pomoć u radu ove kuhinje pokrenut je i humanitarni broj 1432, putem kojeg građani mogu donirati jednu marku do kraja jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana