Od septembra program ranog otkrivanja malignih oboljenja

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta "Program ranog otkrivanja malignih oboljenja i utvrđivanja faktora rizika za masovne nezarazne bolesti za odraslo stanovništvo grada Banjaluka", za šta će biti izdvojeno 400.000 KM.

Realizacija ovog programa bi, u zavisnosti od epidemiološke situacije, trebala početi u septembru, saopšteno je iz Gradske uprave.

Stanivuković je rekao da je 200.000 KM dirketno predviđeno za preventivne preglede, dok će 200.000 KM ostati kao rezerva zbog nepredvidivosti i izazovnosti epidemiološke situacije, usljed koje su prošle godine ovi preventivni pregledi bili onemogućeni.

Gradonačelnik je najavio i druge značajne projekte kada je riječ o podršci banjalučkom Domu zdravlja.

U saopštenju je navedeno da je grad opredijeljen da kroz predstojeći rebalans budžeta počne sa gradnjom ambulante porodične medicine u Dragočaju, za koji je pripremljena projektna dokumentacija i lokacija.

"Pored ambulante, u toku je i nabavka za kupovinu ambulantnog vozila, ali i razgovori o značajnom projektu kupovine digitalnog mamografa koji će umnogome da znači za prevenciju", naveo je Stanivuković.

Todorovićeva je rekla da potpisivanje ovog ugovora ima za cilj nastavak procesa prevencije koji je Dom zdravlja započeo 2019. godine.

Ona ističe da će sa ovim aktivnostima, ukoliko to situacija sa epidemijom bude dozvoljavala, započeti u nekoliko prigradskih i seoskih ambulanti, o čemu će sugrađani biti blagovremeno obaviješteni.

Todorovićeva je pozvala građane da se vakcinišu u što većem broju s obzirom na to da se u ovoj sedmici u odnosu na proteklu povećao broj oboljelih od virusa korona.Sandra Miletic Kljajic
Bitka za Ronalda - PSŽ, Siti i Real žele Portugalca

TORINO, 17. avgusta (Tanjug) - Petostruki najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo mogao bi već ovog leta da napusti Juventus, prenose italijanski mediji.

Korijere delo Sport ističe da je agent Žorž Mendeš "ponudio" Ronalda Mančester Sitiju , a La Stampa tvrdi da je Pari Sen Žermen spreman u Torino da pošalje Kilijana Mbapea, kako bi stvorio savršen tandem Ronaldo - Lionel Mesi.

Istovremeno, pojedini mediji navode i da trener Reala Karlo Anćeloti "prati situaciju" i želi da posle tri godine vrati Portugalca u Madrid.

Ronaldu narednog leta ističe ugovor sa Juventusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana