Od roditelja oduzeto šestoro djece

Danijela Stokanić
Od roditelja oduzeto šestoro djece

Banjaluka - Zaposleni u Centru za socijalni rad za deset mjeseci ove godine od roditelja su zbog zanemarivanja i zlostavljanja oduzeli šestoro mališana.

U ovom centru rekli su da broj djece oduzete od njihovih bioloških roditelja iz godine u godinu varira, pa je tako prije tri godine ovaj broj bio duplo veći.

- Od loših roditelja lani smo oduzeli osmoro mališana. Djecu iz takvih porodica uglavnom smještamo kod porodica koje nemaju status hraniteljskih, a u krvnom su srodstvu sa njima - rekla je socijalni radnik Dijana Batos.

Jedan od razloga za oduzimanje mališana od njihovih roditelja je, pored zanemarivanja i zlostavljanja, i odbijanje brige o djetetu jednog od roditelja u slučaju smrti drugoga.

- Kad su u pitanju zanemarena i zlostavljana djeca, najčešće je riječ o teškim problemima u mentalnom zdravlju roditelja, promjeni ličnosti, psihičkim poremećajima, alkoholizmu, te ostalim bolestima zavisnosti i siromaštvu - kazala je Batos.

Ona je naglasila da poremećen odnos u porodici najčešće prijavljuju bliski srodnici, prijatelji, komšije, nastavnici, kao i zdravstvene ustanove, te putem "plavog telefona". Pored toga, često prijave stižu anonimno.

- Zanemarivanja i zlostavljanje mališana ostavlja dugotrajne posljedice na njihovo zdravlje, razvoj i dobrobit, a znatan je uticaj i na njegovo samopoštovanje i samoprocjenu  - objasnila je Batos.

Prema njenim riječima, smještajem u funkcionalno porodično okruženje dijete dobija mogućnost da izraste u emotivno zrelu i stabilnu ličnost.

Majka maloljetne djece Zorica Berić smatra da roditelje koji zapostavljaju i zlostavljaju svoju djecu treba prijaviti policiji.

- Takvoj djeci treba pomoći da zbog toga ne bi imala trajne posljedice. Kod mene u komšiluku prije nekoliko godina živio je mlađi bračni par sa djetetom. To je bio haos! Oni ili su bili narkomani ili alkoholičari, ali nisu bili normalni - kazala je Berićeva.

Dodala je da ih je prijavila Centru za socijalni radi i policiji, jer su zapostavljali svoju bebu.

- Beba nije imala ni godinu, stalno je plakala. Oni su znali da se napiju ili šta već i zanemare bebu, a kada bi se desilo da su trijezni, bebi bi umjesto hrane da jede davali jogurt da pije - rekla je Berićeva.

Plavi telefon

Besplatna savjetodavna linija za djecu "plavi telefon" do sada je pozvana 900 puta, ali je 577 poziva servisirano.

- Pored poziva na koje se javimo, imamo i propuštene pozive, pa smo tako odlučili da rad plavog telefona uskoro produžimo za dva sata. Od Nove godine planiramo da uvedemo i anonimno i-mejl savjetovanje - rekli su u Udruženju "Nove generacije".

J. P.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana