Od avgusta dva i po puta veće subvencije za djecu iz privatnih vrtića

Katarina Šaponja
Od avgusta dva i po puta veće subvencije za djecu iz privatnih vrtića

BANjALUKA - Subvencije za svako dijete u privatnom vrtiću će od prvog jula biti 100 KM, a za drugo dijete iz iste porodice iznosiće 200 KM. Već od prvog avgusta ta podrška biće i za dva i po puta veća u odnosu na sadašnje subvencije, jer će svako dijete dobijati po 150 KM, odnosno porodice sa dvoje djece u vrtiću 350 KM.

Kako je istakao gradonačelnik Draško Stanivuković, porodice sa dvoje djece u vrtiću dobiće podršku od 4.200 maraka na godišnjem nivou, što je više od četiri prosječne plate.

- Krenuli smo 60 KM i rekli da je krajni cilj izjednačavanje cijene državnog i privatnog vrtića, a do tog cilja imamo put.

Ove mjere koje sam danas predstavio su taj put – rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, krajem godine doći će do cifre od 200 KM za prvo dijete, da bi prvog jula 2025. godine došli do toga da će jednako koštati privatni i državni vrtići u Banjaluci.

-Kako bi se spriječilo divljanje cijena, potrebno je odrediti ekonomsku cijenu vrtića koja će obuhvatiti osnovne usluge boravka djece u vrtićima, koju će Grad subvencionisati, dok će roditelji koji žele luksuznije vrtiće i neke dodatne usluge to morati doplaćivati – pojasnio je gradonačelnik.

Kako kaže, on kao gradonačelnik osuđuje svakog vlasnika vrtića koji je čuo za povećanje subvencije i odmah donio odluku o prevelikom povećanju cijena boravka istakavši da je to društveno neodgovorno.

- Nisam imao namjeru da izdvajam privatne vrtiće, ali vlasnik vrtića „Zvjezdica“ ne želi komunikaciju zbog čega će biti preduzete određene mjere, te pozvam ovaj vrtić da odustane od neopravdano visokog povećanja cijena u iznosu od 100 KM, a roditelje da ne potpisuju anekse ugovora – kazao je on.

Prema njegovim riječima, grad je spreman da, kao odgovor na ucjenjivanje određenih privatnih vrtića, iznajmi prostor i da ga uredi u predškolsku ustanovu i da svu djecu iz "Zvjezdice" prebace u gradske vrtiće. - Hvala onim vlasncima vrtića koji su bili korektni i izašli nam u susret – kazao je on te najavio otvaranje vrtića na Paprikovcu i 500 mjesta u vrtiću „Nataša“ u Boriku  tokom ovog ljeta.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da je Grad spremio sredstva da sve ove mjere realizuje samostalno, ali da je za povećanje subvencija potrebna i podrška Skupštine Grada.

- Potrebno je da budu obezbijeđeni i stabilni prihodi koji će garantovati dugorčno sprovođenje ove mjere, a za izjednačavanje participacije između javnih i privatnih vrtića neophodno je i donijeti Rezoluciju koja će definisati principe neophodne za izjednačavanje cijena – rekao je Kresojević.

Prema njegovim riječima, tu je prije svega neophodno da se usvoji set odluka koji će garantovati stabilne prihode, a jedna od tih je i odluka o objedinjenoj naplati komunalnih usluga koja Gradu može donijeti 2,5 miliona KM prihoda – poručio je Kresojević.

- Uporedo sa povećanjem iznosa subvencija potrebno je da istovremeno preduzmemo i mjere koje će zaustaviti neosnovano povećanje cijena privatnih vrtića – naveo je on te dodao da ukoliko do ponedjeljka vrtić „Zvjezdica“ ne povuče odluku o povećanju cijene za 100 KM, Grad će donijeti mjere za sprečavanje zloupotrebe subvencija.

Kako kaže, prva mjera je da od 1. jula  dijete neće moći biti upisano u taj vrtić po subvencionisanoj cijeni.

 - Osim toga  pripremićemo obrazac koji će roditelji moći uputiti vrtiću „Zvjezdica“ sa zahtjevom da se dobije potvrda da će cijena od 1. oktobra biti smanjena na 380 KM umjesto 450KM,  te ukoliko ovaj vrtić odbije ovakav zahtjev, Grad će za to dijete garantovati mjesto u javnom vrtiću – pojasnio je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana