Obuka za konobara prvi korak ka osamostaljenju

Vesna Popović
Obuka za konobara prvi korak ka osamostaljenju

Banjaluka - Poslužiti gosta kafom, doručkom ili sokom samo su neke od konobarskih vještina koje je u petak pokazalo šest mladih sa Daunovim sindromom, dokazavši da kao i svi ostali mogu biti uključeni u svakodnevne društvene tokove.

To je bio dio završnog ispita koji su oni uspješno položili nakon obuke koju su prošli u sklopu PAPO programa, čiji je cilj da se omogući što veća samostalnost osoba sa Daunovim sindromom. Među gostima su bili gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Jevrejskog kulturnog centra "Arie Livne", koji je i specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništa RS u Izraelu, Arie Livne. Upravnik "Daun sindrom centra" i voditelj PAPO programa Zoran Jelić rekao je da taj program znači "Pokušaj, analiziraj, ponovi i odlučno nastavi".

- Želimo da pokažemo da osobe sa Daunovim sindromom uz rad mogu savladati mnoge prepreke i da u skladu sa mogućnostima mogu da dođu i do osamostaljenja. PAPO program je sastavljen iz četiri nivoa i kroz njega im dajemo priliku da nešto novo nauče i da se osjete društveno korisnim. Ovo je prvi nivo, gdje su završili obuku za konobara i položili ispit. Grupa ide na drugi nivo u Banju "Vrućicu", gdje ćemo ih učiti kako da žive samostalno - kazao je Jelić i dodao da je cilj osnivanje rehabilitacionog centra za osobe sa Daunovim sindromom.

Gradonačelnik Radojičić je u petak mladim konobarima uručio diplome i poručio da je veliko zadovoljstvo što je imao mogućnost da prisustvuje završetku ove obuke.

- Svi smo jednaki i neki sugrađani imaju više, neki manje problema, ali grad treba biti human i otvoren za sve i uključiti, koliko je to moguće, sve građane u društvene aktivnosti, a to podrazumijeva i osobe sa Daunovim sindromom - rekao je Radojičić.

Kada su u pitanju planovi ovog udruženja da osnuju rehabilitacioni centar, Radojičić je rekao da bi grad u takvom projektu mogao učestvovati tako što bi obezbijedio poslovni prostor i finansiranje putem projekta. 

Obuka

Koordinatorka u Udruženju "Daun sindrom centar" Jelena Jelić rekla je da je obuka za konobara trajala dva i po mjeseca.

- Osobe sa Daunovim sindromom imaju slabu motoriku, a posao konobara podrazumijeva da nose tacne i poslužuju goste, što je njima u jednu ruku teško - rekla je Jelićeva i dodala da je trening pomogao da rade na poboljšanju motorike. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana