Obuka spasavanja unesrećenih u sudarima

V. P.
Obuka spasavanja unesrećenih u sudarima

Banjaluka - Članovi Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice uspješno su prošli obuku spasavanja unesrećenih u saobraćajnim nesrećama koja je u ponedjeljak organizovana u prostorijama Vatrogasnog doma Lazarevo. Tom prilikom predstavljeni su i alati koji se koriste u takvim situacijama.

- Potrebno je pratiti razvoj hidraulike i hidrauličnih postrojenja u svim oblastima, a naročito u auto-industriji i proizvodnji alata za tehničke intervencije. Ova obuka će poboljšati stručnu osposobljenost vatrogasaca - kazao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun.

Dodao je da su u vježbi korišćeni hidraulični agregati, koji se pokreću pomoću motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, ali i sa pogonom na baterije.

- Naši vatrogasci imali su priliku da vide i rukuju hidrauličnim alatima za rezanje, za razupiranje, za rezanje papučica u vozilima, hidrauličnim jednostepenim i teleskopskim razupiračima, gumenim jastucima za podizanje tereta, rotacionim pilama za rezanje metala, priborom za rezanje i razbijanje stakla, zaštite korisnika, ali i drugih lica u saobraćajnim nesrećama - pojasnio je Ćućun.

Dodao je da su ovom prilikom predstavljeni i hidraulični alati za spasavanje iz ruševina, koji su namijenjeni za drobljenje betonskih ploča debljine do 250 milimetara.

Obuci su prisustvovali i vatrogasci Prijedora, Gradiške, Novog Grada i Laktaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana