Besplatni udžbenici podstrek đacima

Katarina Šaponja
Besplatni udžbenici podstrek đacima

BANjALUKA - Učenicima od petog do devetog razreda koji pohađaju Osnovnu školu “Georgi Stojkov Rakovski” gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima juče je uručio komplete udžbenika.

Ovo je četvrta godina zaredom kako grad izdvaja 1,7 miliona KM da obezbijedi oko devet hiljada kompleta udžbenika za osnovce te je tom prilikom gradonačelnik naglasio kako je ovo pozitivna praksa koju je Banjaluka prva uvela.

- Pred početak školske godine želim prije svega da pozdravim sve naše đake, njihove roditelje, naravno i školsko rukovodstvo svih škola na teritoriji grada - istakao je Stanivuković i dodao kako bi trebalo pružiti podršku porodicama i đacima, da im učenje bude što jednostavnije.

Kako navodi, drago mu je i ponosan je na Banjaluku kao najveći grad Republike Srpske, koja je prva imala smjelosti da uvede ovu praksu.

- Kada su mnogi sumnjali kako ćemo ovu praksu realizovati mi smo znali da je to potreba našeg društva i grada i da 11.000 osnovaca ima potrebu za tim. Znali smo da početak svake školske godine ne bi trebalo da bude dodatni pritisak za roditelje, kako bi uštedjeli određena sredstva - kazao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, ovo je četvrta godina zaredom da uspješno realizuju ovaj projekat, izdvajaju sredstva i servisiraju svoje obaveze na vrijeme te daju više od dva miliona maraka direktne podrške porodicama, kada se radi o osnovnom obrazovanju.

- U toku je i iscrtavanje pješačih prelaza na području grada te dodatne kampanje kada govorimo o bezbjednosti najmlađih učesnika u saobraćaju, jer očekujemo veoma mnogo djece na ulicama i trotoarima - rekao je Stanivuković.

Iskoristio je priliku da zahvali svim direktorima osnovnih škola u Banjaluci, jer kako je naglasio, bez njih ova podjela ne bi mogla da bude realizovana.

Direktorica Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”, Ivana Ljubojević poželjela je srećnu novu i uspješnu godinu svim đacima.

- Mi smo u velikim pripremama za novu školsku godinu, iščekivali smo i dolazak udžbenika te uskoro počinjemo i sa novom školskom godinom - rekla je Ljubojevićeva i dodala da će ove godine prvi razred u ovoj školi upisati oko 143 učenika.

Učenica sedmog razreda Katarina Ćosić iskoristila je priliku da u ime svojih drugara zahvali gradu i gradonačelniku na besplatnim udžbenicima.

Lokalne zajednice

Podjela udžbenika u banjalučkim osnovnim školama počela je 16. avgusta, a skladu sa planom isporuke Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Iz Gradske uprave podsjećaju kako se, već tradicionalno, održava i centralna manifestacija pod nazivom “Veliki početak”, kojom se na simboličan način, koncertom i podjelom besplatnih udžbenika, obilježava početak školske godine.

- Zahvaljujući odgovornim učenicima banjalučkih osnovnih škola, koji su tokom protekle godine sačuvali udžbenike, djeca iz zainteresovanih lokalnih zajednica širom Republike Srpske dobiće na poklon oko tri hiljade kompleta očuvanih udžbenika - naveli su iz ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana