Obnovljena trim-staza na Banj brdu

Vesna Popović
Obnovljena trim-staza na Banj brdu

Banjaluka - Bolji uslovi za rekreativce na Banj brdu postaju stvarnost jer je obnovljeno 2,5 kilometara trim-staze koja vodi od podnožja preko Rajnerovog vrela do Trešnjika.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je juče sa predsjednikom Skupštine grada Zoranom Talićem i predstavnicima Rekreativne zone Banjaluka obišao tu stazu, rekao je da je za te namjene izdvojeno 20.000 KM.

- Banj brdo je najinteresantnija pješačka zona za Banjalučane gdje hiljade građana dolaze na rekreaciju, a rekonstrukcija trim-staze je mali doprinos grada promociji zdravog života. Na Banj brdu su potrebna daleko veća ulaganja u razne sadržaje i tom pitanju ćemo se posvetiti u narednom periodu - kazao je Radojičić.

Dodao je da planiraju još nekoliko aktivnosti koje se odnose na sport, rekreaciju i zdrav život u gradu.

- Šire područje, od Trapista preko Starčevice do Banj brda je proglašeno posebnom zonom i čeka nas uređenje tog prostora. Vrbas je takođe nepresušan izvor priče o rekreaciji, a obale te rijeke otvaraju velike mogućnosti da se sitnim intervencijama taj prostor oplemeni i učini pristupačnim za građane - kazao je Radojičić.

Predstavnici grada su na Trešnjiku održali i sastanak sa članovima Rekreativne zone. Talić je rekao da su razgovarali o lošem stanju spomenika, te u vezi sa potencijalnim ulaganjima u izgradnju vidikovca i drugim sadržajima koji bi obogatili ponudu na ovoj lokaciji.

- Postoji interesovanje da se nabavi vozilo na električni pogon, vozić ili kombi koji bi prevozio starije građane na Trešnjik ili do spomenika. Želimo da svim građanima Banjaluke učinimo dostupnim sadržaje na Banj brdu - rekao je Talić.

Dodao je da su ih članovi Rekreativne zone obavijestili da postoje organizacije iz inostranstva koje su zainteresovane da pomognu u realizaciji ovakvih projekata.

- Gradonačelnik i ja ćemo ubrzo uputiti zvanične dopise tim organizacijama kako bismo pokušali da pronađemo što više sredstava - kazao je Talić.

Predstavnik Rekreativne zone Tihomir Dakić istakao je da je ovo početak revitalizacije cijele zone za rekreaciju na Banj brdu koja podrazumijeva stvaranje sadržaja za sve generacije.

- Važno je da apelujemo na građane da se uključe u planiranje i zaštitu zone. Predstavnicima grada smo iznijeli naše ideje kako vidimo uređenje zone i vjerujem da ćemo o tome u budućnosti još razgovarati. Naša poruka je da ovo i dalje mora biti zona bez automobila i da se što više ljudi pokrene na rekreaciju i zdrav život - izjavio je Dakić.

Park "Mladen Stojanović"

Radojičić je rekao da je cilj da u parku "Mladen Stojanović" bude izgrađena trim-staza.

- Grad je rebalansom budžeta obezbijedio 50.000 KM za ovu namjenu, ali to nije dovoljno. Ukoliko nam se pridruže donatori, do procijenjene vrijednosti od 80.000 do 90.000 KM, onda bismo to mogli završiti ove godine - istakao je Radojičić i podsjetio da će i u prostoru vodenog parka "Akvana" uskoro biti izgrađena trim-staza. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana