Obnova vrtića “Neven” i “Naša djeca” u okviru projekta “Energetska efikasnost”: Toplije prostorije za igru i druženje

Aleksandra Todorović
Obnova vrtića “Neven” i “Naša djeca” u okviru projekta “Energetska efikasnost”: Toplije prostorije za igru i druženje

BANjALUKA - Obnova vrtića “Neven” u naselju Obilićevo, u okviru projekta “Energetska efikasnost”, teče planiranom dinamikom, a istovremeno traje i rekonstrukcija vrtića “Naša djeca”.

U Odjeljenju za komunalne poslove potvrdili su da je, između ostalog, do sada na objektu “Nevena” zamijenjena stolarija.

- Završena je kotlovnica i zamijenjeni su ventili na radijatorima. U toku je izrada fasade - naglasili su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Vrtić “Naša djeca” datira iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, a prvi put, radi se velika obnova ovog objekta, na kojem trenutno mijenjaju stolariju.

- Po okončanju radova na podizanju energetske efikasnosti ova dva predškolska objekta, nekoliko stotina mališana i njihovi vaspitači dobiće daleko bolje uslove za boravak. Obnova vrtića “Naša djeca” koštaće 459.000 KM, a vrtića “Neven” 466.000 KM - istakli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Vršilac dužnosti direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović kazala je za “Glas Srpske” da je u toku izgradnja vrtića u naselju Petrićevac, u kojem će biti smješteno 100 mališana. Vrtić će biti dio višenamjenskog objekta vrijednog više od dva miliona KM. Radovi su počeli u novembru prošle godine u okviru investicionog ciklusa “Banjaluka se gradi”.

- Petrićevac je naselje koje će zasigurno dobiti mnogo otvaranjem prvog vrtića te smatram da će ova investicija znatno unaprijediti ovu mjesnu zajednicu - rekla je Kurtinovićeva.

Dodala je da je u planu izgradnja vrtića u Vrbanji površine 440 kvadratnih metara, koji će biti smješten pored škole u ovom naselju. S obzirom na to da ovo područje graniči sa Debeljacima, u vrtić će ići mališani iz oba naselja.

I Kuljani bi iduće godine trebalo da dobiju prvi javni vrtić.

- Novi vrtić u Kuljanima biće smješten u prostorijama nekadašnje škole, koja je prethodno bila devastiran objekat, a koja raspolaže prostorom od 465 kvadratnih metara. Za potrebe otvaranja vrtića ovaj prostor biće u potpunosti rekonstruisan i prilagođen novoj namjeni - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kuljani Jovica Tomić. Dodao je da će u novom vrtiću biti obezbijeđen smještaj za oko 90 polaznika, podijeljenih u po dvije jasličke i vrtićke grupe.

Konkurs

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje objavio je javni konkurs za prijem 475 mališana, od čega je planirano da njih 386 od jedne do šest godina bude upisano u cjelodnevni boravak, a 89 djece od tri do šest godina u poludnevni boravak.

- Nakon duže pauze i prestanka rada zbog pandemije smatram da je potrebno da se djeca vrate u vrtiće - rekla je Jelena Kurtinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana