Obnova Subotičke ulice rješava brojne probleme banjalučkog naselja Šargovac

Jana Kezić
Obnova Subotičke ulice rješava brojne probleme banjalučkog naselja Šargovac

BANjALUKA - Mještani Šargovca uskoro bi trebalo da dobiju bolje uslove života zahvaljujući obnovi Subotičke ulice, čime će biti riješen jedan od gorućih infrastrukturnih problema u ovom dijelu grada.

Nakon mnogobrojnih apela, u septembru je počela rekonstrukcija Subotičke ulice, za šta će iz gradske kase biti izdvojeno 1,5 miliona maraka. Realizacija projekta obuhvata rekonstrukciju saobraćajnice, što podrazumijeva izgradnju trotoara, kolovoza, autobuskih niša i oborinske kanalizacije.

Odbornik Socijalističke partije Srpske (SPS) Darko Milošević, koji je u nekoliko navrata zahtijevao od nadležnih da riješe problem u Subotičkoj ulici, pohvalio je činjenicu da je grad konačno prepoznao problem i uvažio zahtjeve odbornika i građana. Istakao je da desetak godina traje borba za sanaciju te ulice.

- Više puta sam kao odbornik, ali i kao građanin koji živi u Šargovcu, tražio da se ovo pitanje što prije riješi, jer pored toga što imamo problem sa dotrajalom i neuslovnom saobraćajnicom, problem predstavlja i bezbjednost učesnika u saobraćaju, a posebno djece koja tim putem idu u školu - kazao je Milošević za “Glas Srpske”.

Predviđeni rok za rekonstrukciju te saobraćajnice je, kako kaže, šest mjeseci, a izvođač radova su “Kozara putevi”.

- Radovi za sada ne idu planiranom dinamikom, a s obzirom na to da nam se bliži zimski period, u ime mještana molim nadležne institucije i izvođače radova da se maksimalno posvete realizaciji započetog posla. Izgradnjom saobraćajnice, osim u Šargovcu, biće rasterećen saobraćaj i u Drakuliću, jer povezuje ova dva naselja. Svima će biti lakše kad se radovi završe - rekao je Milošević.

S druge strane, gradski menadžer Bojan Kresojević kaže da se radovi odvijaju planiranom dinamikom te ističe da je vrijednost tendera za rekonstrukciju saobraćajnice u Subotičkoj ulici sa infrastrukturom 1,5 miliona maraka.

- Radovi su počeli 6. septembra i prema izvještajima nadzornih inženjera sa terena, odvijaju se planiranom dinamikom, a od vremenskih prilika zavisi da li će do kraja biti onako kako je planirano - kazao je Kresojević.

Istakao je da su na licu mjesta, kada su počeli radovi, najavili i to da će u narednom periodu planirati i nastavak ove saobraćajnice.

- S obzirom na to da imamo lijevi krak prema hotelu “Grand” koji nije rekonstruisan, u planu je rekonstrukcija, ali za to ćemo tražiti prostor kroz naredne budžete - rekao je Kresojević.

Subotička ulica je glavna saobraćajnica kroz naselje i na nju se vežu sporedne, pristupne saobraćajnice. Ona istovremeno omogućava i pristup nizu poslovnih, ali i individualnih stambeno-poslovnih objekata, te će po završetku rekonstrukcije biti znatno olakšana svakodnevica mještana ovog naselja.

Bilećka ulica

Na radost mještana Bilećke ulice, započeti su radovi kojima će domaćinstvima u ovoj ulici biti omogućen besplatan priključak na kanalizacionu mrežu.

- Počeli smo sa realizacijom projekta besplatnog priključivanja na kanalizacionu mrežu u Bilećkoj ulici - rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković podsjetivši da su prethodno mještani ove ulice dobili i besplatan priključak za vodu te na taj način ostvarili značajne uštede. Stanivuković je takođe najavio da će, nakon završetka radova na kanalizacionoj mreži, mještani ove ulice dobiti i novi asfalt.

- Nakon kompletno završenog projekta pristupićemo asfaltiranju ulice i na taj način mještanima obezbijediti svu potrebnu infrastrukturu koju odavno zaslužuju - rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana