Obnova drvoreda na Bulevaru Stepe Stepanovića: Nova stabla mijenjaju “opasna”

G.S.
Obnova drvoreda na Bulevaru Stepe Stepanovića: Nova stabla mijenjaju “opasna”

BANjALUKA - Rekonstrukcija drvoreda na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića trebalo bi da počne tokom ove sedmice, tako da će u ovom dijelu grada stara i opasna stabla biti zamijenjena novim sadnicama.

Ovaj obimni projekat rekonstrukcije drvoreda na potezu od raskrsnice Bulevara sa ulicom Cara Lazara odvijaće se po fazama u narednih pet godina, počevši od ove jeseni.

- Stara stabla američkog javora u ovom drvoredu su u najvećem broju završila svoj funkcionalni i životni vijek. Mnoga stabla su se osušila, oboljela, sa brojnim mehaničkim ili patološkim oštećenjima i kao takva predstavljaju veliku opasnost za prolaznike u slučaju loma debla ili grana - navode iz Stručnog tima za javno zelenilo Odjeljenja za komunalne poslove.

Ovaj tim izvršio je detaljan pregled i utvrdio stanje drvoreda, pa je na osnovu te analize izrađen i projekat rekonstrukcije drvoreda.

- Ove jeseni biće uklonjena ona stabla koja su u najlošijem stanju i koja kao takva ugrožavaju bezbjednost sugrađana. Na mjestu tih stabala zasadićemo nova - poručili su iz resornog odjeljenja.

Većina sadnica za novi drvored obezbijeđena je kroz novu obavezu građevinskih investitora da svom gradu doniraju sadnicu ukoliko grade kolektivni stambeno-poslovni objekat, kolektivni stambeni objekat ili poslovni objekat površine veće od 1.000 kvadratnih metara (sadnja jednog drveta na svakih 500 kvadrata površine).

Iz resornog odjeljenja ističu da je rekonstrukcija drvoreda u Bulevaru Stepe Stepanovića veoma značajna aktivnost za cijeli grad, za stanovnike pomenutog naselja, a posebno za đake tamošnjih osnovnih škola “Petar Petrović Njegoš” i “Branko Radičević”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana