Obnova Banskog dvora krenula od krova

Vesna Popović
Obnova Banskog dvora krenula od krova

Banjaluka - Prvi korak ka vraćanju starog sjaja zgradi Banskog dvora Kulturnog centra učinjen je u petak, kada je počela obnova krova ovog objekta.

Početak radova, čija je vrijednost 514.000 KM, ozvaničili su predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i gradonačelnik Igor Radojičić.

- Sanacija krova je prva faza obnove Banskog dvora. Vlada je zainteresovana da ovaj projekat bude završen do kraja jer je Banjaluka, osim administrativnog, političkog, privrednog, finansijskog, i kulturni centar RS, a ovo je jedan od njenih najvažnijih obilježja - rekla je Cvijanovićeva.

Kazala je da se mnogo napora ulaže da Banski dvor ne bude samo građevina nego centar kulturnih dešavanja, zbog čega je Vlada obezbijedila novac za ovaj projekat.

- Ovdje nećemo stati. Ima mnogo projekata koje smo počeli u gradu. Sve što je dogovoreno sa gradonačelnikom Radojičićem od početka njegovog mandata ubrzano smo realizovali i posebno me raduje to što ćemo ući u novi krug obnove školskih objekata - naglasila je Cvijanovićeva.

Istakla je da će prvi projekat biti dogradnja Osnovne škole "Branko Radičević" na Starčevici, za šta će biti izdvojeno do 1,5 miliona KM.

- To je jedan od prioriteta s obzirom na potrebe i broj đaka. Novac postoji, početak radova zavisi od završetka projekta, a naša želja je da objekat bude spreman za korišćenje do kraja avgusta - navela je Cvijanovićeva i dodala da su planirana ulaganja i u druge osnovne i srednje škole.

Radojičić je kazao da je obnova krova Banskog dvora povjerena firmi "Koto" iz Beograda.

- Rok za završetak prve faze je tri mjeseca. Istovremeno se radi revizija projekta za drugu fazu obnove koja podrazumijeva spoljno uređenje i ambijentalnu rasvjetu. Revizuju radi Arhitektonsko-građevinski fakultet, koji je radio prethodni projekat 2004. - objasnio je Radojičić.

Dodao je da bi revizija mogla biti završena do kraja aprila, nakon čega će moći biti raspisan naredni tender i izabran izvođač radova za iduću fazu obnove Banskog dvora.

- Vlada je obezbijedila 2,5 miliona KM za više faza. Cilj je da se ove godine daleko odmakne i sa drugom fazom, a istovremeno ćemo planirati nastavak "parkića", koji predstavlja prirodnu cjelinu sa Banskim dvorom - rekao je Radojičić.

Obnova preduslov za razvoj

Direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović istakao je da je osnovni preduslov da ova ustanova zaživi u punom kapacitetu potpuna i temeljna sanacija zgrade.

- Paralelno sa programskom obnovom i organizacijom visokokvalitetnih kulturnih događaja u vlastitoj produkciji, počinjemo i građevinsku obnovu, zbog čega smo zahvalni Vladi RS i gradu na podršci i razumijevanju, i što su prepoznali značaj obnove jednog ovakvog objekta - rekao je Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana