Obilježeno osam decenija od ustaškog pokolja u Bijelom Potoku: Nisu ni djecu poštedjeli

Sara Bojanić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Ustaše u krvavom pohodu na srpsko selo Bijeli Potok kod Banjaluke, na Vaskrs 1942. godine, nisu imali milosti čak ni prema djeci.

Poručeno je to danas tokom obilježavanja 80. godišnjice od pokolja 55 mještana Bijelog Potoka, koje su ustaše svirepo pobile na pravoslavni Vaskrs, 5. aprila 1942. godine. 

Predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava "Bijeli Potok" Branko Milinković, rekao je da su žrtve ubijane noževima i maljevima, bez ispaljenog metka.

- Jedna grupa ustaša došla je u Bijeli Potok iz Debeljaka, a druga preko Ponira, tako da narod nije imao gdje da bježi - ispričao je Milinković, čiji su preci pobijeni u ovom pokolju.

Kazao je da je u krvavom piru zaklano 30 članovi njegove porodice.

- Među stradalima su bile moje tri sestre i dva brata. Jednogodišnjem bratu Urošu ustaše su odsjekle glavu - kazao je Milinković.

Milinković je rekao da mu je strina, koja je preživjela pokolj,  posvjedočila o ovom zločinu.

- O ovom pokolju se iz ideoloških razloga, zbog bratstva i jedinstva u bivšoj Jugoslaviji, ćutalo više od 60 godina. Krvavi Vaskrs ne smije i neće biti zaboravljen. Istina je samo jedna, a mi ne želimo da šaljemo poruke mržnje i osvete. Svake godine pomenom podsjećamo na ovaj strašni zločin, kako ne bi bio zaboravljen i kako se nikad više ne bi ponovio - rekao je Milinković.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je naša dužnost da se sjećamo, da se poklonimo žrtvama i da obiđemo stratište.

- Srpski narod je stradao i na ovaj sveti praznik, vjerujući svojim komšijama. Naša dužnost je da se sjećamo naših mučki ubijenih predaka i da iz svega ovoga izvučemo pouku. Ovaj zločin ne smijemo i nećemo zaboraviti - kazao je Stanivuković.

U ime Vlade Republike Srpske, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, odao je počast žrtvama pokolja.

- Svake godine se okupljamo u Bijelom Potoku, na drugi dan Vaskrsa, kako bismo odali počast nevinim žrtvama. Ove godine, parastosom smo obilježili osam decenija od ovog stravičnog pokolja. To je najmanje što možemo učiniti, jer ovaj i slične zločine ne smijemo zaboraviti - kazao je Pašalić.

Parastosu, koji je organizovalo Udruženje porodica, potomaka i poštovalaca žrtava "Bijeli potok", prisustvovali su brojni građani Banjaluke i potomci žrtava.

Drugi zločini

Predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava "Bijeli Potok" Branko Milinković, podsjetio je da ni drugi zločini u okolini Banjaluke ne smiju biti zaboravljeni.

- Ne smijemo zaboraviti ni nevino stradale đake, ubijene u školi u Šargovcu, a ni zločine u Drakuliću, Rakovcu, Dragočaju i Ramićima - kazao je Milinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana