Obilježen Dan grada: Ponosni na sve koji su donijeli slobodu

Jasmina Perišić foto: A. Čavić
Obilježen Dan grada: Ponosni na sve koji su donijeli slobodu

Banjaluka - Odavanjem počasti borcima Narodnooslobodilačke borbe 1941 - 1945. i Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992 - 1995, društvenim, kulturnim i sportskim manifestacijama, rezanjem rođendanske torte, svečanom akademijom i brojnim drugim sadržajima u petak je obilježena 71 godina od oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.

Vijenci su položeni na spomen-obilježja palim borcima NOB-a u centru grada, na Novom groblju i Banj brdu, groblju "Sveti Pantelija", te na spomenike žrtvama Jasenovca i "Dvanaest beba".

Sjenima oslobodilaca Banjaluke poklonili su se predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko

Čubrilović.

- U dane u kojima se, sa dužnim pijetetom, sjećamo svih onih koji su prije 71 godinu položili živote u borbi za oslobođenje Banjaluke, želim da Vam čestitam za sve što ste tokom svog mandata učinili na unapređenju kvaliteta života u gradu, koji će, uvjeren sam, i u budućnosti ostati istinska prestonica Republike Srpske - naveo je Čubrilović u čestitki upućenoj gradonačelniku povodom 22. aprila.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da je grad ponosan na sve one koji su donijeli slobodu Banjaluci 1945. godine.

- Naš grad ima duboku i veliku antifašističku tradiciju. Svaki peti stanovnik Banjaluke izgubio je život u Drugom svjetskom ratu. Od 3.000 boraca NOB-a, njih 800 dalo je život za slobodu, a Banjaluka je iznjedrila i 21 narodnog heroja. Od male varoši sa 25.000 stanovnika Banjaluka je izrasla u regionalni centar sa više od 200.000 stanovnika - kazao je Gavranović.

Vijenac na Spomenik palim borcima NOR-a položila je i delegacija organizacije SUBNOR-a, čiji je predsjednik Rade Džajić ocijenio da fašizam tada nije uništen i da se u novije vrijeme ponovo širi.

- Banjaluka je imala veliki značaj za NDH, jer su u njoj bili postavljeni temelji Pavelićeve vlade. Hitler je svojoj komandi u Banjaluci pisao da se ovaj grad mora zadržati i da će, ako je potrebno, poslati pojačanje. Sloboda je u Banjaluku stigla 22. aprila, u proljeće kada je najljepša - podsjetio je na slavno vrijeme borbe protiv fašizma Džajić.

Prijemu povodom Dana grada u Banskom dvoru prisustvovale su delegacije gradova partnera Kumanova, Novog Mesta, Velenja, Temišvara, Pule, Herceg Novog i Patre.

Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič istakao je da je ponosan na saradnju sa Banjalukom.

- Privrednici su uspostavili kontakte koji tek treba da daju rezultate. Naš gigant "Gorenje" i druga preduzeća spremna su na saradnju. Ona će biti ojačana i u sferama kulture i sporta - rekao je Kontič.

Dan grada uveličan je tortom kojom su građani počašćeni u sklopu gastronomske manifestacije "Dvije zlatne čaše gostoljublja". Ogromna poslastica u obliku Kastela bila je teška 180 kilograma, a slavljeničku tortu presjekao je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Poslastičar "Citadele" Aleksandar Mitrović rekao je da mu je torta bila najveći izazov do sada.

- Nije bilo nimalo lako, ali smo uspjeli naš "Kastel" da napravimo za 48 časova. Tortom se počastilo 600 građana - kazao je Mitrović.

U petak naveče u Banskom dvoru upriličena je svečana akademija na kojoj su uz bogat kulturno-zabavni program uručena priznanja pojedincima i kolektivima zaslužnim za razvoj, afirmaciju i promociju grada.

Odlukom Skupštine, "Zlatni grb grada" dodijeljen je Fabrici obuće "Bema" (oblast privrede), kompaniji "Lanako" (tehnologija i informatika) i akademiku Draganu Danelišenu (medicina, obrazovanje i sport). Plaketu grada dobili su Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (kultura i obrazovanje), Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (kultura i umjetnost), Kazneno-popravni zavod na Tunjicama (obrazovanje i socijalizacija), ljekari Aleksandar Lazarević (medicina) i Slobodan Grahovac (sport), direktor pozorišta DIS Novica Bogdanović (kultura) i urar Dušan Kudra (zanatstvo i mala privreda). Nagrada grada mladima pripala je Andrei Dukić (sport i humanitarni rad) i Davidu Mastikosi (muzička umjetnost).

Odlukom Skupštine grada ove godine nije bilo dobitnika najvećeg priznanja "Ključ grada" sa poveljom "Počasni građanin Banjaluke".

Počast

U ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vijence na Spomenik palim borcima Narodnooslobodilačke borbe položili su njegov savjetnik i generalni sekretar Miladin Dragičević i Siniša Karan.

Počast oslobodiocima grada polaganjem vijenaca na spomenik u centru grada odali su i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacije Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka, Gradske organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila, Gradske boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida otadžbinskih ratova, Saveza logoraša Republike Srpske, bratskih gradova Banjaluke i gradskih organizacija političkih partija.

Čestitka Dodika

- Obilježavajući ovaj dan, koji slavimo i kao praznik slobode, prisjećamo se i odajemo dužnu počast palim borcima NOR-a, oslobodiocima Banjaluke.

Ovo stoji u čestitki koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio gradskim vlastima i stanovnicima povodom 22. aprila.

- Oni su svojom žrtvom zadužili pokoljenja da čuvaju mir i teško stečenu slobodu, da rade i izgrađuju kvalitetno društvo, kao i sam grad koji je iz te kataklizme izašao kao pobjednik - navedeno je u Dodikovoj čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana