Obilježavanje 104 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku

Srna
Obilježavanje 104 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku

BANjALUKA- U Banjaluci će danas, u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, biti obilježene 104 godine od ulaska srpske vojske u ovaj grad.

Program obilježavanja počinje u 10.30 časova u Hramu Hrista Spasitelja gdje će biti služen parastos za sve ubijene i poginule civile i vojnike u Prvom svjetskom ratu.

U 10.50 časova predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik banu Vrbaske banovine Svetislavu Milosavljeviću, dok je u 11.10 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, predstavnici institucija Srbije, srpski predstavnici u institucijama BiH, Ambasade Srbije u BiH, te delegacija Grada Banjaluka.

Ovom događaju prisustvovaće i predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, gradskih i opštinskih nevalidnih organizacija i građana.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrogarskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana