Obilaznica šalje saobraćajne gužve u prošlost

Miloš Vasiljević
Obilaznica šalje saobraćajne gužve u prošlost

BANjALUKA - Kako bi bile smanjene gužve i rasterećen saobraćaj, najavljena je gradnja obilaznice oko grada, a trasa će ići od Kuljana, ukrštaće se sa autoputem Banjaluka - Prijedor, te će se nastavljati preko Pavlovca do Graba, tačnije između Kola i Rekavica.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” izvršni direktor “Autoputeva Republike Srpske” Slobodan Stanarević te dodao da je izgradnja obilaznice planirana sredstvima Evropske investicione banke (EIB).

- Ovaj grant sredstava iznosiće 40 odsto vrijednosti projekta, što nije malo. Izrađen je glavni projekat i do kraja marta bi trebalo da se preda. Kada se on završi, onda idemo na izradu putnih uslova, što je osnov za izradu plana parcelacije, a zatim na eksproprijaciju zemljišta. Obilaznica će biti dužine oko 20 kilometara, imaće tri tunela i osam mostova, vijadukata te dvije petlje - pojasnio je Stanarević.

Prema njegovim riječima, interesantno je da EIB želi da finansira obilaznicu oko Banjaluke, od čega će najviše koristi imati građani.

- Spremićemo projektnu dokumentaciju, mogućnosti raspisivanja tendera i početak eksproprijacije na toj trasi. Ovo se najviše odnosi na Banjaluku. Isključenje će krenuti kod hotela “Ćubić”, a obilaznica će ići desno, pored Kuljana, na Pavlovac, pa prema Grabu, odnosno između Kola i Rekavica - rekao je Stanarević. Dodao je da će puni kapacitet obilaznica dobiti kada bude izgrađen autoput Banjaluka - Mrkonjić Grad.

- Samo ostaje pitanje da li će se korišćenje obilaznice naplaćivati, što ćemo definisati u dogovoru sa republičkim institucijama - naglasio je Stanarević.

Nakon izgradnje obilaznice, procjena je da će smanjiti gužve, ali i stvoriti mogućnost, posebno za tranzitne putnike, da zaobiđu grad, a zapadni i istočni tranzit postaće gradske avenije.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Milenko Jaćimović rekao je za “Glas Srpske” da će izgradnjom obilaznice saobraćajni čepovi postati prošlost.

- U gradu ima oko 86.000 registrovanih auta, a plus vozila koja dolaze iz drugih dijelova Srpske, što je ogroman broj. Zapadni tranzit je već postao gradska saobraćajnica, gužve su svakodnevne - rekao je Jaćimović.

Kaže da je konačno došlo vrijeme da bude riješen ovaj višedecenijski problem.

- Imali smo obećanja i prije dvije godine da će se raditi obilaznica, ali su bili projekti koji su imali veći prioritet. Obilaznica će smanjiti zagađenja, nivo buke i gužve - kazao je Jaćimović.

Parking mjesta

Milenko Jaćimović naglašava da je prethodna administracija izgradila 13 kružnih tokova, što je donekle rasteretilo saobraćaj u gradu. Naglasio je da je potrebno naći rješenje za manjak parking mjesta.

- Svake godine u Banjaluci imamo 2.000 novih auta, a uporedo je potrebno raditi na izgradnji novih parking mjesta. Trenutno je u gradu 6.830 parking mjesta, što nije dovoljno. Vozači koji nemaju parking u prvoj i drugoj zoni kruže gradom i stvaraju dodatne gužve u saobraćaju - rekao je Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana