Obavljena prva sahrana na Centralnom gradskom groblju u Vrbanji

Sanja Amidžić
Obavljena prva sahrana na Centralnom gradskom groblju u Vrbanji

Banjaluka - Na Centralnom gradskom groblju u Vrbanji juče je obavljena prva sahrana.

Direktor ovog komunalnog preduzeća Nedeljko Milaković je podsjetio da je do sada izgrađeno 4.200 grobnih mjesta te da trenutno raspolažu sa 200 uređenih grobnih mjesta i 70 grobnica.

- Grobno mjesto košta 1.400 maraka, a grobnica sa dva mjesta 3.980 KM, što je za 20 odsto manje nego na lokaciji Novog groblja u naselju Pobrđe, gdje su do sada obavljane sahrane - kazao je Milaković. Dodao je da je završena prva od tri faze izgradnje ovog kompleksa, gdje je uloženo 17,2 miliona KM iz kreditnih sredstava koje je obezbijedio grad.

- Centralno gradsko groblje opremljeno je mrtvačnicom, salama za ispraćaj lica pravoslavne, katoličke i muslimanske vjeroispovijesti, salom za daću, cvjećarom i salonom za prodaju pogrebne opreme - objasnio je prvi čovjek ovog preduzeća. Prema njegovim riječima, u toku ove godine na pomenutoj lokaciji planirana je izgradnja zgrade za upravu preduzeća i restorana.

- Dugoročni plan je da se u ovom kompleksu izgradi i prvi krematorijum na ovim prostorima, čija bi izgradnja koštala oko četiri miliona maraka - kazao je Milaković.

Istakao je da će od naredne sedmice svi koji budu zainteresovani da predaju podatke za čitulju svojih najmilijih, a koje će izlaziti u dnevnom listu "Glas Srpske", to moći učiniti i na ovom mjestu.

- U skorije vrijeme uputićemo i prijedlog vlastima da se na ovoj lokaciji omogući i upis lica u matične knjige umrlih, da bismo ljudima olakšali taj dio obaveze - kazao je Milaković.

Od puštanja u funkciju Centralnog gradskog groblja pa do danas prodato je pet grobnih mjesta.

- Ljudi su zainteresovani za kupovinu grobnih mjesta, ali zbog prethodnih praznika interesovanje je manje - rekao je Milaković i dodao da na Novom groblju na Pobrđu više nema slobodnih grobnih mjesta.

Plan

Uprava Centralnog gradskog groblja uskoro će izaći sa prijedlogom da radnici ovog komunalnog preduzeća pružaju usluge sahranjivanja na svim grobljima na području grada po cijeni od 170 maraka.

- Ukoliko prijedlog bude prihvaćen, u ovom preduzeću biće zaposleno još oko 40 novih radnika - kazao je Milaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana