O rebalansu budžeta grada pričali pola sata

Vesna Popović
O rebalansu budžeta grada pričali pola sata

Banjaluka - Nijedan predstavnik Savjeta mjesnih zajednica nije bio prisutan na javnoj raspravi o nacrtu rebalansa budžeta grada dok su manju zainteresovanost pokazali građani.

Naime, na raspravi koja je održana u srijedu poslije podne a na kojoj je bilo riječi o smanjenju novca u gradskoj kasi bilo je tridesetak prisutnih. Od tog broja oko 20 su bili radnici u Gradskoj upravi, jedna odbornik i ostalo građani.

Veći dio rasprave koja je trajala pola sata je potrošen na uvodno izlaganje u kojima su objašnjavani razlozi za smanjenje novca u budžetu, a postavljena su samo dva pitanja.  Jednog građanina je interesovalo da li će plaža kod Zelenog mosta biti bez spasioca a drugi je tražio objašnjenje za smanjenje izdvajanja iz oblasti kulture.

Odbornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nenad Talić je rekao da se postavlja pitanje da li su građani zadovoljni rebalansom ili ih on uopšte i ne interesuje.

- To je bila odlična prilika da građani kažu svoje mišljenje. Isto tako bilo bi dobro da su prisustvovali i predstavnici  javnih ustanova i udruženja jer oni ipak na jedan ili drugi način dobijaju novac iz budžeta grada - kazao je Talić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Vito Pejaković je rekao da je i ranijih  godina bio slab odziv građana.

- Prvi put u posljednjih pet godina nisam učestvovao u javnoj raspravi koja se odnosi na budžet i ne vidim razlog za prisustvovanje, jer nema efekta. Primjedbe koje mi dostavimo se ne uvažavaju. Svakako će smanjiti sve stavke u budžetu osim plata zaposlenih u administraciji - naglasio je on.

Slične informacije smo dobili i od predsjednika Savjeta   MZ Rosulje Željka Gagule koji je naglasio da je do sada uvijek učestvovao u javnim raspravama o budžetu.

- Nakon što sam pročitao nacrt rebalansa shvatao sam da našim prisustvom ne bi postigli ništa značajno. Situacija je takva da nema prostora za reakciju i zahtjeve, odnosno nema mogućnosti da se uvaže naši zahtjevi. Pomjeranje novca se svelo na prebacivanje s jedne stavke na drugu kako bi se pokrili osnovni troškovi - rekao je Gagula.

Podrška

Odbornici Skupštine grada su na jednom od ranijih zasjedanja usvojili nacrt rebalansa budžeta grada koji je manji za 2,08 miliona KM u odnosu na prvobitni i iznosi 118,7 miliona KM.

Rebalans je dobio minimalni broj odborničkih glasova, pa je tako 16 glasalo za, a šest je bilo uzdržano. Sjednici nije prisustvovalo sedam odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana