NVO i udruženja koje sufinansira grad ostaju bez para zbog duga

Jasmina Perišić
NVO i udruženja koje sufinansira grad ostaju bez para zbog duga

Mnoge nevladine organizacije (NVO) i udruženja, koja budu aplicirala na konkurs za sufinansiranje njihovih projekata koji je u toku, mogli bi ostati kratkih rukava.

Razlog za ovo su velika dugovanja koja su godinama nagomilala pojedina udruženja i organizacije, a kojima je grad dodijelio poslovne prostore na korišćenje bez naknade, ali su bili obavezni da plate PDV i komunalije, ali većina njih nije ispoštovala dogovor. Zato je grad presavio tabak i zbog neplaćanja tih obaveza za ove prostorije tužio čak 40 udruženja i NVO. Tužbe su podnesene zbog dugova koji iznose i desetine hiljade maraka. Tako je, zbog neizmirenja PDV-a, između ostalih, tužen Streljački savez grada zbog duga od 32.770 KM, KUD "Čajavec", koji je koristio dva prostora, čiji je dug 32.000, a njihove kolege iz "Tarasa Ševčenka" dužne su 20.900. Na listi tuženih su i sportski klubovi i to BK Slavija, čiji je dug 14.000, ŽRK Vrbas nektar sa dugom 9.800, zatim KK Borac nektar, čiji je dug narastao na 9.173, dok se Šahovski klub Banjaluka našao na listi tuženih zbog duga od 8.000 KM.

Zbog ove situacije u Gradskoj upravi juče je održana vanredna sjednica Odbora za saradnju sa NVO.

- S ciljem smanjenja nepotrebnih troškova iz gradske kase u narednom periodu provjerićemo sva dugovanja svih udruženja i organizacija ponaosob. Oni koji su nesavjesno radili i nisu izmirivali svoje obaveze trebalo bi da budu dobro razmotreni ukoliko se prijave na javni poziv koji je u toku - rekao je predsjednik Odbora Nenad Talić. Dodao je da nije u redu da se troši novac građana na finansiranje udruženja koja su nesavjesno poslovala, a nauštrb udruženja koja uredno sprovode svoje aktivnosti.

- Stoga treba dobro razmotriti koje projekte ubuduće podržati, a koje ne - istakao je Talić.

Sa njim su se složili i ostali članovi Odbora te predstavnici Odjeljenja za društvene djelatnosti, finansije i stambeno-komunalne poslove, koji su prisustvovali sjednici.

Raspravljali su i o visini PDV-a, koja ova udruženja plaćaju, ali i o rupama u ugovoru koji se potpisuje sa njima.

Iz Odjeljenja za finansije su istakli da u ugovoru stoji samo naziv udruženja i odgovorno lice, ali ne i adresa udruženja, ali i to da svi računi idu na teret grada.

- Odgovorna lica se često mijenjaju, a prostorije udruženja zjape prazne, što je takođe problem. Oko 80 odsto njih drže zaključane kancelarije ili u tim kancelarijama obavljaju neke druge aktivnosti, što treba takođe redovnije kontrolisati - rekli su iz ovog odjeljenja.

 

Poziv za sufinansiranje

Gradske vlasti će za sufinansiranje projekata udruženja i nevladinih organizacija (NVO) ove godine izdvojiti 45.500 maraka. Iz Gradske uprave kažu da je javni poziv za sufinansiranje pomenutih aktivnosti u toku i otvoren je do 4. jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana