Nulta zona parkiranja u Banjaluci od 1. jula

Nevena Bunić
Nulta zona parkiranja u Banjaluci od 1. jula

Banjaluka - "Nulta zona" parkiranja biće aktivna od 1. jula i omogućiće parkiranje u najužem centru grada na najopterećenijim parkiralištima u maksimalnom trajanju od dva časa.

Potvrdio je ovo načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

- Radi se o parkiralištima u najužem centru grada, ukupnog kapaciteta 254 parking mjesta. "Nulta zona" obuhvata parkinge kod "Kraša", hotela "Palas", u ulicama Ivana Franje Jukića, Gajevoj i Milana Tepića - rekao je Sandić.

Dodao je da se ovakav sistem primjenjuje u brojnim gradovima u okruženju i da će svi imati koristi od njega.

- Na ovaj način direktno će biti povećan obim parkiranja u centralnoj gradskoj zoni, većem broju vozača biće omogućeno da koriste parkiralište, biće smanjeno bespotrebno kruženje u potrazi za slobodnim mjestom, kao i gužve u zonama - kazao je Sandić.

Ističe da cijene parkiranja neće biti promijenjene.

- Za jedan sat vozači će platiti marku, odnosno dvije za dva sata. Naplata parkiranja će se sprovoditi od sedam do 21 čas radnim danima, a subotom do 16 časova. Nakon isteka perioda od dva časa vozači će morati napustiti parkinge - pojasnio je Sandić.

Sa početkom uvođenja nove tarifne zone biće postavljena nova saobraćajna signalizacija, sa dopunskim tablama različitih boja. "Nulta zona" biće označena crvenom bojom, prva zona žutom, a druga zona zelenom bojom. U novoj zoni vozači će takođe moći platiti parking usluge putem SMS-a na broj 083 5114.

U gradu se trenutno parking naplaćuje na 61 parkiralištu i dvije javne garaže sa ukupno 4.700 mjesta.

Stanovnik Lauša Darko Bajić kaže da će "nulta zona" nekome olakšati, a nekome otežati parkiranje.

- Možda će ovakav sistem stvarati manje probleme onima koji rade i parkiraju u centru pa će morati nekoliko puta izlaziti da bi platili parking. S druge starne, ovo je dobra stvar za vozače koji se kraće zadržavaju, jer će uvijek moći naći mjesto - kazao je Bajić.

Nova mjesta

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve najavljuju otvaranje novih parkirališta.

- Naplata pakiranja biće uvedena na pet novih lokacija i to na parkiralištu kod Gradskog mosta i u ulici Braće Potkonjaka u Obilićevu, u ulicama Vojvode Momčila i Meše Selimovića na Bulevaru i Stevana Mokranjca u Novoj varoši - rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana