Novogodišnji koncert, gala uživanje

Jasmina Perišić
Novogodišnji koncert, gala uživanje

Banjaluka - Za novogodišnji gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra tražila se karta više, pa su virtuozi na žicama ljubitelje dobre muzike počastili sa dva koncerta, u petak i subotu. Zato i nije čudno što je koncertna dvorana Banskog dvora dva dana bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Na repertoaru su bili najljepši eks-Ju evergrini, a tamburice i bogat program ukrašen izvedbama glumaca i solista, spojio je generacije.

Poštovaoci dobrog zvuka takmičili su se ko će zauzeti bolje mjesto da bi što udobnije uživali u pjesmama Beti Đorđević, Nade Knežević, Vlade Divljana, "Bijelog dugmeta", "Zabranjenog pušenja"...

- Zainteresovanost za naš koncert je bila zaista velika. Organizovali smo koncerte dva dana zaredom, jer nismo željeli nikoga da uskratimo za dobre note i uživanje. Ovo je omaž svima koji prate i podržavaju naš rad već dugi niz godina - rekao je član predsjedništva Gradskog tamburaškog orkestra Miro Marinković.

Publika raznih generacija, od sedam do 77, burnim aplauzom pozdravila je orkestar pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića, voditelja i glumaca Velimira Blanića, kao i brojne goste i soliste. Posebne ovacije izazvala je lutka Aćim iz emisije "Na slovo, na slovo", snimane početkom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Atmosferu su dodatno zagrijali i gosti solisti Marija Šestić i Miro Janjanin.

Marinković je istakao da su koncerti posebni, jer Gradski tamburaški orkestar u martu proslavlja 15 godina postojanja.

- Mi godišnje imamo 50 koncerata, a od toga u Banjaluci četiri ili pet. Nema mjesta gdje nas nisu zvali. Cilj nam je da tamburu, kao instrument, dignemo na viši nivo i s ponosom kažem da kotiramo od prvog do petog mjesta na svjetskim takmičenjima. Želimo da djeci prenesemo ljubav prema tamburi, ali i banjalučkoj publici - rekao je Marinković.

Dirigent Zlatan Mirić kaže da su se svi tamburaši dobro pripremili i potrudili da se publika što bolje zabavi.

- Simbolično koncert smo otvorili pjesmom "Zvižduk u osam", jer smo u osam časova i počeli koncert - rekao je Mirić.

Publika nije krila oduševljenje onim što im je priredio Gradski tamburaški orkestar.

- Koncert je bio predivan. Zvuci tamburica vratili su me u dane mladosti u vrijeme prvih ljubavi i divne muzike koja je tada izvođena. Svaka čast ljudima iz Gradskog tamburaškog orkestra koji su osmisli repertoar i zaista vrhunskim umjetnicima na ovim divnim žičanim instrumentima. Bilo je ovo veče za pamćenje - rekla je Milanka Marić, koja je u društvu unuke posmatrala koncert.

Tambura

Miro Marinković je rekao da tambura spada u socijalni instrument, jer najbolje zvuči u grupnom izvođenju.

- Tambura je instrument čiji su treptaji i volumen najsličniji ljudskom glasu. Kao takva, privlači brojnu publiku, koja podržava i prati naš rad - rekao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana