Novogodišnje čestitke još nisu otišle u zaborav

Nevena Reljić
Novogodišnje čestitke još nisu otišle u zaborav

BANjALUKA - Nekada, mnogo prije nastanka savremenih načina komunikacije putem društvenih mreža i različitih aplikacija, vrijeme praznika provodili smo u iščekivanju starinskih novogodišnjih čestitki, a rodbini, prijateljima i dragim ljudima redovno smo slali poruke pune najljepših želja.

Iako je danas prava rijetkost, čestitka nije samo znak pažnje. Brižljivo je biramo, u nju, osim nešto novca i volje, ulažemo lijepe želje, uz tople riječi i brigu za naše najmilije. Ipak, iz godine u godinu, sve se manje koriste, jer ih, polako ali sigurno, istiskuju savremeni načini komunikacije putem interneta.

Portparol “Pošta Srpske” Jadranka Berić za “Glas Srpske” kaže da  novogodišnje čestitke još nisu otišle u zaborav jer postoje generacije koje i dalje njeguju pisanu riječ.

- Tokom 2020. smo prodali 1.578 čestitki, a godinu ranije 2.885 komada. Međutim, slijede praznici i u narednim danima očekujemo da se poveća prodaja čestitki - kazala je Berićeva.

Pisanje pisama i šarenih novogodišnjih čestitki stara je tradicija. Svakog obraduju dekoracije na čestitkama, pahuljice, šljokice, zvončići ili one muzičke, koje “pjevaju” kada ih otvorimo.

- Pisana riječ je mnogo “toplija” od digitalne jer zahtijeva više vremena i truda. Nekoliko riječi, a mnogo emocija. Onda adresa, pa poštanska markica, odlazak do sandučeta. Iščekivanje odgovora. Sve je to čar pisane čestitke i uloge pošte - naglasila je Berićeva.

Dodala je da, kada je riječ o pismima i telegramima, pod uticajem pandemije nije primijećen značajan porast slanja pisama ali je zato poslato više telegrama. 

- Prijem telegrama u Halo centru putem telefona za decembar ove godine je 467 komada  u odnosu na isti mjesec 2019. kada je poslato 231 telegrama - istakla je Berićeva.

“Pošte Srpske” već 14 godina organizuju aktivnost “Pišem pismo Djedu Mrazu”.

- U nagradnoj igri učestvuju djeca iz vrtića i nižih razreda osnovne  škole. Cilj je da mališane podstaknemo na pisanje pisama, da se podsjetimo kako su se nekada čestitali praznici kao i da se upoznaju sa radom pošte i načinom na koji se šalju pisma - rekla je Berićeva.

Dodala je da ove godine na adresu ulica Snježnih puteva broj 5 pristiglo 3.179 dječijih pisama.

Prijateljstva

Banjalučanka Danka Josipović kaže da već godinama dobija novogodišnje čestitke iz Holandije.

- Čestitke mi šalju dugogodišnji prijatelji. Nismo se vidjeli 20 godina, tako da svake godine željno iščekujem pismo. Oni su već stariji ljudi koji ne koriste društvene mreže te nam je ovo jedini vid komunikacije. Kćerke kažu da djetinjstvo pamte po njihovim čestitkama koje su svake godine bile prelijepe i drugačije - ispričala je Josipovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana