Novo urušavanje zidina artiljerijske kasarne na Kastelu

Vesna Popović
Novo urušavanje zidina artiljerijske kasarne na Kastelu

Banjaluka - Zidine artiljerijske kasarne u tvrđavi Kastel ponovo su se juče urušile i pitanje je trenutka kada će ova građevina platiti ceh zubu vremena i potpuno se srušiti.

- U ovom trenutku možemo samo postaviti trake kojima zabranjujemo prolaz pješacima, da ne bi došlo do nesreće - rekao je direktor Javne ustanove Kulturni centar Banski dvor, kojem je Kastel dat na upravljanje, Milorad Petrić.

Prema njegovim riječima, na tom dijelu tvrđave svaki dan otpada dio po dio.

- To ne možemo spriječiti. Ne mogu ni poslati radnike da to raščišćavaju, jer ne znam u kakvom su stanju zidine. Mogli bi proizvesti još veće urušavanje i time ugroziti svoju bezbjednost. Nemamo stručnjake unutar Banskog dvora koji bi mogli procijeniti šta bi trebalo preduzeti, a ni novca za sanaciju - objasnio je Petrić.

Slično razmišlja i gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je kazao da mjesto mogu samo obezbijediti.

- O ovom pitanju smo obavijestili Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS i čekamo njihovo stručno mišljenje. Oni treba da nam kažu šta u ovoj situaciji možemo preduzeti - kazao je Gavranović.

Rekao je da tragaju za investitorima koji bi uložili u obnovu Kastela te da su jedna od opcija investitori iz Francuske, koji su najavili izgradnju hotela u artiljerijskoj kasarni. Prvo veće urušavanje ove godine zabilježeno je u avgustu, kada se na pješačku stazu sručila veća količina kamenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana